Preskočí Solana (SOL) v rebríčku kryptomien Ethereum (ETH)?

Solana (SOL) momentálne preskočila Binance Coin (BNB) a stala sa štvrtou najväčšou kryptomenou podľa trhovej kapitalizácie, čo prinútilo špekulantov a investorov uvažovať o tom, či ďalšou v kryptomenou v rade bude Ethereum (ETH).

Podľa najnovších údajov z CoinMarketCap je trhová kapitalizácia kryptomeny Solana momentálne 89,3 miliardy USD, čo je viac ako 85,6 miliardy USD Binance Coinu. Táto správa prichádza uprostred miernej korekcie rally kryptotrhu, pričom Solana sa momentálne obchoduje za približne 201 USD, čo predstavuje nárast o 35,14 % za posledný týždeň.

Nárast trhovej kapitalizácie Solana demonštruje jej rastúcu pozíciu v krypto priestore, ako aj etablovaného konkurenta Etherea. Jedným z faktorov, ktoré prispievajú ku vzostupu Solany, je nedávna akumulácia kryptomeny SOL veľkými investormi, označovanými ako „veľryby“ a silná marketingová podpora. Mnohí investori sa pýtajú, či výkon Solany voči Binance Coinu predznamenáva potenciálnu výzvu smerom k Ethereu. V súčasnosti je trhová kapitalizácia Etherea na úrovni 430,2 miliardy dolárov, čo znamená, že Solana je ešte stále len zlomkom Etherea. Na rozdiel od Etherea, ktoré stále čelí výzvam so škálovateľnosťou a vysokými poplatkami na svojej primárnej sieti L1 a viacerým komplikáciám s riešeniami na druhej vrstve L2, ponúka Solana platformu, ktorá je priaznivejšia pre retail. Niektoré metriky tiež poukazujú nato, že časť trhovej kapitalizácie Etherea sa preliala práve do Solany, keďže sa špekulovalo, či Dencun, posledná aktualizácia Etherea,  vyrieši problémy so škálovateľnosťou a vysokými poplatkami.

Faktom tiež je, že marketing Solany ako vysokorýchlostného blockchainu vyvolal záujem inštitúcií. Jeho úloha sa však posunula aj smerom k uspokojovaniu retailových investorov, a to najmä s nárastom meme coinov so špekulatívnym obchodovaním. Jedným z hlavných ťahákov Solany sú jej užívateľsky prívetivé obchodné roboty, ktoré zjednodušujú vykonávanie transakcií jediným kliknutím, čo výrazne zvyšuje príťažlivosť Solany medzi retailovými investormi.

Zaujímavosťou dnešného dňa však je, že vývojár neúmyselne spálil množstvo tokenov Solana (SOL) určených na spustenie meme coinu. Toto nešťastie malo za následok stratu 535 000 tokenov SOL, čo zodpovedá približne 10,4 miliónom dolárov. V tomto konkrétnom prípade sa vývojárovi podarilo získať predpredajom značnú sumu, ale pri katastrofálnej chybe vývojár omylom spálil celý fond predpredaja, čím sa stala táto finančná čiastka nenávratnou. Presné okolnosti, ktoré viedli k spáleniu fondu, zostávajú nejasné, ale následky sú nepopierateľné. Mnoho jednotlivcov, ktorí sa horlivo zúčastnili predpredaja, sa teraz ocitá v strate, s malou nádejou na návrat svojich investícií.

Získavanie finančných prostriedkov predperajom sa stalo bežnou praxou vo svete kryptomien. Predpredaj umožňuje vývojárom získať kapitál na spustenie projektu tým, že investorom ponúka skorý prístup k tokenom za zvýhodnené ceny. Uvedený fakt však tiež podčiarkuje riziká spojené s predpredajom tokenov a nestálym charakterom krypto trhu.

Ďalšou čiernou škvrnou na tričku Solany bolo nedávne odhalenie spojené s nekontrolovateľnou aktivitou botov na DeFi platformách, ktorá napumpovala objem transakcií v reťazci stablecoinov založených na Solane na viac ako 1 bilión dolárov len za prvé dva mesiace tohto roka, čo znamenalo viac menej umelé nafúknutie objemov robotmi na DEX platformách. Solana tiež často čelí kritike za neschopnosť siete zostať trvale online bez výpadkov. Začiatkom minulého mesiaca mala Solana jedenásty výpadok za posledné dva roky. Na rozdiel od mnohých predchádzajúcich výpadkov, ktoré sužovali blockchain Solana v rokoch 2021-2022, bol nedávny výpadok spôsobený chybou v aktualizovanej verzii validačného softvéru Solana. Ten bol následne po 16 hodinách výpadku opravený.

Napriek raketovému výstrelu Solany investori a členovia komunity zápasia s otázkami ohľadom viacerých incidentov a potreby zvýšenej transparentnosti, zodpovednosti a dohľadu, aby sa zabránilo podobným nehodám v budúcnosti.