Prepojenie ekosystémov Algorand a Cardano prostredníctvom Milkomeda a Blueshift

Spoločnosti Milkomeda a Blueshift sa dohodli na spolupráci ohľadom prepojenia blockchainov Algorand a Cardano

Blueshift je protokol, ktorý je postavený na postrannom reťazci Milkomeda Cardano C1, čo znamená, že ich jedinečný model decentralizovanej burzy (DEX) je už v súčasnosti prístupný pre ekosystém Cardano. Tentorkrát sa  Blueshift a Milkomeda spojili pre pomoc blockchainu Blueshift a to preto, aby priniesli tento model DEX aj do ekosystému Algorand.  Blueshift zároveň plánuje prepojiť tieto dva decentralizované burzy, aby používateľom umožnil prístup k likvidite a obchodovaní v oboch reťazcoch.

Cardano s modelom UTxO a Algorand s modelom založeným na virtuálnom stroji Algorand (AVM – Algorand Virtual Machine) sú dva veľmi odlišné blockchainy, ktoré v zásade nemôžu navzájom komunikovať ani si vymieňať aktíva. Čo teda robia Milkomeda a Blueshift, aby priniesli svetu blockchainu prvý multireťazcový DEX založený na vzájomnej likvidite portfólia?

Milkomeda je protokol navrhnutý na zlepšenie interoperability blockchainu poskytovaním možností virtuálneho stroja Ethereum (EVM – Ethereum Virtual Machine) do blockchainov iných ako EVM, ako sú napríklad Cardano alebo Algorand.

Prinesenie možností EVM do reťazcov, ktoré nie sú EVM, otvára tieto reťazce vývojárom píšucim v najpopulárnejšom jazyku inteligentných zmlúv, Solidity. Takáto jednoduchosť používania pomáha väčšiemu prijatiu týchto riešení vrámci interoperability a technológie blockchain vo všeobecnosti.

Blueshift je špičková decentralizovaná burza, ktorá namiesto pravidelne obchodovaných párov likvidity využíva portfóliové fondy. Tieto portfóliá sú podobné ako fondy obchodované na burze, ktoré sa skladajú z vysokovýkonných tokenov a projektov, kde hodnota a výkonnosť celého portfólia vytvárajú hodnotu združovaním aktív a nie sú opreté len o hodnotu jedného páru.  

Vďaka inováciám je používanie Blueshift jednoduchšie a nákladovo efektívnejšie, ako je tomu u mnohých súčasných decentralizovaných búrz v krypto priestore.

Igor Mikhalev, zakladajúci partner spoločnosti Blueshift, k spolupráci uviedol: „Sme nadšení, že môžeme spolupracovať s kľúčovými hráčmi ekosystému Milkomeda, Multichain a Algorand a stať sa hlavným katalyzátorom ekosystému Algorand. Blueshift predstaví svoj nový protokol riadenia portfólia likvidity a natívne prepojí Algorand s Cardano, čím prinesie novú likviditu a umožní natívne medzi reťazcové (angl. cross-chain) agregátne výmeny (angl. swapy). Blueshift prinesie obom reťazcom nové aktíva, zvýšenú kapitálovú efektivitu, nižší cenový sklz a vynikajúcu použiteľnosť.

Blueshift tiež vyvinul svoj jedinečný systém inteligentného „razenia tokenov“ (angl. minting of tokens) a mechanizmus stakingu, ktorý používateľom umožňuje získať odmeny za jednoduché držanie aktív vo svojom portfóliu. To motivuje používateľov, aby zostali aktívni na platforme a pomáhali tak zvyšovať celkovú likviditu platformy.