Predseda SEC Gary Gensler o kryptomenových burzách a spotovom bitcoinovom ETF

Gary Gensler, predseda Americkej komisie pre cenné papiere a burzy (SEC), zopakoval na dnešnom webinári svoj skeptický postoj k praktikám a činnostiam kryptobúrz v čase, keď sa niekoľko veľkých spoločností pokúša spustiť svoje prvé spotové bitcoinové ETF v USA.

Gensler na webinári dostal otázku ohľadom Coinbase, najväčšej kryptoburzy v USA a jej úlohe v pripravovaných spotových bitcoinových ETF. Coinbase si ako partnera na zdieľanie trhového dohľadu vybrali spoločnosti ako BlackRock a Fidelity, ktoré dúfajú, že pomocou svojich analytických údajov, nástrojov a odborných znalostí presvedčia SEC, aby schválila ich plánované ETF.

Gensler sa však vo vyjadrení viackrát vyhol komentovaniu konkrétnej implementácii a spusteniu požadovaného ETF a namiesto toho zopakoval svoje všeobecné obavy z nedostatočnej regulácie a dohľadu nad kryptoburzami. Gensler povedal: „Kryptoplatformy často ponúkajú súbor protichodných služieb, ktoré môžu poškodiť investorov. Kryptoburzy majú „obmedzené monitorovanie rizika“, aby zabránili alebo odhalili tzv. „wash trading“, čo je forma manipulácie s trhom, ktorá zahŕňa generovanie umelého objemu obchodov alebo pohybov cien“.

Na záver dodal, že toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo komisia SEC v minulosti zamietla desiatky návrhov o spustenie spotových bitcoinových ETF a to najmä z obavy o transparentnosť a integritu základného trhu s BTC. Gensler tiež uviedol, že by bol otvorenejší pre spustenie bitcoinových futures ETF, ktoré by sledovali cenu bitcoinových futures obchodovaných na regulovaných burzách, ako je CME Group.