Prečo teraz Bitcoin a kryptomeny rastú?

Po niekoľkomesačnom poklese a posledných týždňoch strávených v malom obchodnom rozsahu vzrástla cena Bitcoinu (BTC) za posledných 24 hodín o viac než 7%.

Kryptomena číslo jeden, týmto rastom aktuálne dosiahla najvyššiu úroveň od polovice septembra a odmenila tých, ktorí odmietli svoje Bitcoiny predať, a potrestala tých, ktorý si vsadili na ďalší pokles ceny BTC. Zmena trendu prišla rýchlo a mnohých zaskočila, o čom svedčí likvidácia short obchodných pozícií vo výške približne 1 miliardy dolárov.

V zákulisí sa však nič podstatné zatiaľ nezmenilo. Makroekonomické podmienky sa v porovnaní s predchádzajúcim týždňom nezmenili a „vnútorné problémy Bitcoinu“, ako napríklad napätie ťažiarov vzhľadom na súčasné ceny energií a zisky z ťažby Bitcoinov zostali rovnaké.

Čo teda spôsobilo, že BTC sa možno môže konečne vymaniť z celoročného klesajúceho trendu?

1.)   1 miliarda dolárov v short obchodných pozíciách bola zlikvidovaná. Likvidácie short obchodov priamo pomáhajú tlačiť cenu Bitcoinu nahor tým, že je vytvorený automatizovaný nákupný tlak. Súčasná rally zaznamenáva dynamiku otvoreného záujmu po tom, čo sa Bitcoin niekoľko mesiacov obchodoval v uzavretom kanály do strany.

2.)   Zmiernenie politiky Fedu. Dôvera investorov v kryptotrh by mohla rásť aj kvôli ich presvedčeniu, že Federálny rezervný systém (Fed) Spojených štátov by mohol v najbližších dvoch mesiacoch zmierniť svoju politiku zvyšovania úrokových sadzieb. Obavy z neochvejnej politiky udržať silný dolár majú totiž negatívny vplyv na akciové trhy a všetky rizikové aktíva. Minulý týždeň sa výsledky tejto politiky Fedu preniesli aj do iných ekonomík, najmä do Japonska, ktoré opakovane intervenovalo na svojom devízovom trhu, aby podporilo klesajúci jen. Zároveň sa množia ďalšie dohady o zvyšovaní úrokových sadzieb, keďže Fedu dochádza priestor na manévrovanie. Očakáva sa, že po najbližšom zvýšení sadzieb sa začne politika Fedu obracať a nebude dochádzať k takým vysokým nárastom úrokových sadzieb.  Najbližšie zasadnutie Federálneho výboru pre voľný trh (FOMC), ktoré sa bude konať 1. – 2. novembra rozhodne o ďalšom navýšení úrokových sadzieb. Keďže trhy sú už unavené z roku kvantitatívneho uťahovania (QT), tak sú schopné sa chytiť akéhokoľvek signálu. Jedným z nich môže byť ten, že Fed zmierni svoju jastrabiu politiku. Index S&P 500 poskytuje všeobecný prehľad o ekonomike vo všeobecnosti. V súčasnosti má Bitcoin a S&P 500 vysoký spoločný korelačný koeficient. Ak sa teda úrokové sadzby zmiernia, ekonomika porastie a dôjde k obratu na akciových trhoch, tak Bitcoin by mohol pokračovať v rally. Čím lepšia makro klíma, tým lepšie podmienky pre rast ceny Bitcoinu.

3.)   Bitcoin získal priateľa vo Veľkej Británii. Zdá sa, že výber Rishi Sunaka za nového premiéra Spojeného kráľovstva zlepšil sentiment krypto investorov. Sunak je zástancom kryptomien a v dôsledku toho mnohí očakávajú, že urobí veľké reformy v krypto sektore. Počas svojho pôsobenia vo funkcii ministra financií pod vedením Borisa Johnsona Sunak naznačil svoju ochotu urobiť z Veľkej Británie centrum kryptomien.

Momentálne je však ešte veľmi skoro na to, aby sa dalo predpovedať, či momentálne rally je alebo nie je znakom zmeny trendu. Faktory ovplyvňujúce cenu Bitcoinu a kryptomien sú momentálne viac menej jasné. Pozitívna zmena makroekonomickej situácie, zmiernenie politiky Fedu a regulačné rámce kryptomien môžu prilákať inštitucionálnych investorov, čo opäť naštartuje celý kryptotrh smerom nahor.

 

Zdroj: Cointelegraph