Prečo sa veľa ľudí a spoločností ponára hlbšie do sveta kryptomien?

Nahrádza bitcoin postupne zlato? Priaznivci kryptomien vravia, že áno, odporcovia vravia, že nie. V každom prípade  sa bitcoin a kryptomeny začali posúvať do ďalšej fázy a zároveň sa stávajú akýmsi alarmom súčasnej globálnej ekonomiky. Ak sledujete svetové správy alebo nejaké štatistické údaje, tak viete, že v dôsledku epidémie ekonomika upadala a najväčšia svetová ekonomika stratila kvôli novej COVID epidémii veľmi veľa ľudských životov a ekonomika je v podstate odstavená už takmer rok.

Podľa posledných údajov zverejnených americkým ministerstvom práce bola v januári miera nezamestnanosti v USA 6,3%, čo predstavuje pokles o 0,4 percentuálneho bodu oproti predchádzajúcemu mesiacu. V sektore mimo poľnohospodárstva vzniklo v USA len 49.000 nových pracovných miest, pričom počet trvale nezamestnaných v USA v januári klesol na 10,1 milióna. Podľa údajov amerického ministerstva obchodu sa reálny ukazovateľ HDP USA v roku 2020 znížil o 3,5%, čo je najväčší ročný pokles od roku 1946! Bol to zároveň prvý celoročný pokles ekonomiky USA od medzinárodnej finančnej krízy v roku 2008. Výdavky na osobnú spotrebu, ktoré sú tradične veľmi dôležitým motorom ekonomického rastu USA, klesli počas roka o 3,9%, čo je najhoršia výkonnosť od roku 1932.

Zdá sa teda, že globálna ekonomika je v hlbokej recesii. Postupne sa začali objavovať politiky uvoľňovania peňazí a USA dokonca zaviedli nulové úrokové sadzby.

S uvedených ukazovateľov vyplýva, že ekonomický trh USA sa v krátkom čase iba ťažko dokáže zotaviť. USA naďalej tlačia peniaze, americký dolár sa naďalej znehodnocuje a hegemónia globálnej meny už nie je vyvážená. Starí investori majú jasno vo svojich investíciách, že keď americký dolár klesá a zlato vykazuje silnú koreláciu s americkým dolárom, tak globálne finančné inštitúcie hľadajú aktívum, ktoré nemá práve silnú koreláciu s americkým dolárom a zlatom.

To je dôvod, prečo spoločnosti a inštitúcie, ktoré predtým investovali do štandardných aktív nepretržite toľko rokov, v roku 2020 ohlásili svoj vstup do oblasti kryptomien a to významným spôsobom. Pri pohľade na tradičné financie či aktíva a ich porovnaní s kryptomenami, sa zdá, že zatiaľ pre kryptomeny nie je spôsob, ako by objemovo mohli konkurovať zlatu alebo americkým akciám. Rozdiel sa zdá byť v skutočnosti dosť veľký. Za posledné týždne a mesiace však bitcoin prudko vzrástol, a to napriek súčasnej korekcii, a jeho trhová hodnota prekročila 1 bilión amerických dolárov.

Napriek tomu, je to v porovnaní so zlatom malá hodnota. Trh s kryptomenami teda čaká ešte dlhá cesta a súčasné vzostupy a pády sú iba začiatkom tejto cesty.

Ak sa pozrieme na vzťah medzi kryptomenami a globálnou ekonomickou situáciou, tak je čas urobiť možno taký malý prehľad toho, čo sa na trhu a v ekonomike v súčasnosti deje.  Súčasná globálna hospodárska situácia prechádza zmenami, ktoré otriasajú jednotlivými štátmi a krajinami. Krátkodobá recesia v USA sa stáva pomaly ale isto dlhodobou. Napriek tomu, že centrálne banky ako FED bláznivo tlačia peniaze, tak najlepšie svetové investičné inštitúcie začínajú hľadať východiská na záchranu svojho majetku a finančných aktív. Z tohto pohľadu sa zdá, že ďalší investičný smer veľkých spoločností má iba jednu možnosť, „kryptomeny“. Čím ďalej tým viac sa ozývajú rôzne hlasy a analýzy, že spoločnosti so zoznamu top 500 v USA hľadajú východiská a začali sa tak zaujímať a ponárať do kryptomenových investícií. Jednotkou z pohľadu investícií do kryptomien pre inštitúcie je samozrejme bitcoin, avšak privátne spoločnosti za začali zaujímať o investície aj do iných kryptomien ako napríklad Ethereum, Cardano, Polkadot a podobne. Uvedené potvrdzuje smer, že investície do bitcoinu sa postupne menia z investícií retailových investorov na investície exkluzívnych finančných inštitúcií, a to či sa jedná o ťažbu bitcoinu, obchodovanie alebo uchovávanie a držanie bitcoinových mincí. Mnohé štáty a ich finančné a legislatívne orgány preto začínajú a niektoré už postupne pripravili regulácie pre oblasť kryptomien. Cena bitcoinu sa v súčasnej dobe hýbe na úrovni medzi 46.000 až 50.000 USD za jeden bitcoin. Raketový rast, ktorý zaznamenal bitcoin za necelý rok naznačuje možno korekciu a možno cenový prepad bitcoinu, ako tomu bolo v predchádzajúcich obdobiach. Bude tomu však v skutočnosti tak, keď investične do kryptomien naskakujú veľké spoločnosti a inštitúcie? Bude tomu v skutočnosti tak, keďže kryptomeny už nie sú len záležitosťou retailových investorov?

Bude tomu v skutočnosti tak, keď štáty v súčasnej ekonomickej situácii tlačia bezprecedentne peniaze? Bude tomu skutočne tak, ak sa začne náhodou globálna menová politika sprísňovať? Ako to kryptomeny zvládnu? V každom prípade je dobré si povedať, že bitcoin tu je už viac ako 10 rokov. Ak by ho chcel niekto zničiť, tak prečo tak nespravil doteraz? Je potrebné si uvedomiť, že technológie blockchainu, na ktorých v princípe kryptomeny fungujú preberajú v súčasnej dobe aj centrálne banky a mnohé ďalšie inštitúcie a orgány. Nech je budúcnosť akákoľvek, tak investícia do kryptomien je zrejme „bitka na dlhšie časové obdobie“. Dôležité rozhodnutia sa však robia z dlhodobým cieľom a robia sa na dlhé časové obdobie. Dlhodobo sa človek zameriava na konečnú pravdepodobnosť a percento víťazstva. Nezameriava sa na okamžité, krátkodobé výhody. Táto jednoduchá pravda platí ako v živote, tak aj v investovaní. Pokiaľ máte život pred sebou, je tu stále možnosť získať v budúcnosti viac, ako to súčasnosť naznačuje. Kryptomeny tou príležitosťou jednoznačne sú......