Prečo sú ľudia takí posadnutí Bitcoinom?

Bitcoin je neustále v centre diania, pretože neustále vytvára nové cenové maximá a jeho cena neustále rastie až k v súčasnosti jej najvyššej hodnote 42.000 dolárov. Vyjadrenie spoločnosti JP Morgan naznačuje, že aj keď väčšina finančných inštitúcií je vo fáze „zahrievania“, tak bitcoin by mohol dosiahnuť métu až 146.000 dolárov, ktorá by v takom prípade už súťažila so zlatom. Bitcoin má momentálne trhovú hodnotu 600 miliárd dolárov. Aké psychologické faktory nato pôsobia?

Bitcoin sa teraz stáva novou identitou. Ako sa vyjadril miliardár Mark Cuban vo vyhlásení pre Forbes, tak „Bitcoin bude viac ako iba náboženstvom a riešením nejakého problému.“

Experti na bitcoin majú teraz svoje nové vlastné frázy a technické výrazy ako HODL a Whale, ktoré vznikli v prostredí kryptomien. Finn Breton, uznávaný profesor vedy a techniky na Kalifornskej univerzite Davis, nazýva kultúru okolo bitcoinu príťažlivou a atraktívnou.

Je tiež dôležité a správne povedať, že bitcoin je úspešný aj pri prilákaní mnohých serióznych investorov a finančných inštitúcií napriek svojmu tak trochu radikálnemu, revolučnému a inovatívnemu prístupu.

Samozrejme veľký a nemenej dôležitým faktorom je vplyv sociálnych sietí a médií.

Rôzne populárne celebrity z celého sveta, ktoré investujú do bitcoinu sa vysoko angažujú v príspevkoch na stránkach Twitter, TikTok, Reddit, Facebook a na iných platformách sociálnych sietí a dodávajú tak bitcoinu stále väčšiu popularitu. Lana Swartz, uznávaná odborná asistentka mediálnych štúdií na Virginskej univerzite, v rozhovore pre CNBC tvrdí, že trend naďalej stúpa.

Podľa profesora marketingu Utpala Dholakia z Rice University, ktorý je odborníkom na finančné rozhodovanie spotrebiteľov, v rozhovore uvádza, že platformy sociálnych sietí sa stávajú zdrojom riadenia. Hovorí, že ľudia hovoria o svojich investíciách do online sociálneho prostredia a svojim spôsobom sa ukazujú ako dobrodruhovia a osobnosti, ktoré hľadajú riziko.

Ďalším psychologickým faktorom je nestálosť, ktorá môže byť vzrušujúca.

V tejto časti existuje mnoho príkladov inteligentných investorov, ako sú Kevin O’Leary a Jim Cramer z CNBC, ktorí uprednostnili používanie bitcoinu pri ich cestách do Vegas. Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Berkshire Hathaway Warren Buffett kritizoval bitcoin a uviedol, že ide o kryptomenu bez hodnoty a označil ju za hazard. Ale hazard je sám o sebe vzrušujúcou hrou, ktorú si ľudia veľmi užívajú, hovorí Dholakia. Všetci vieme, že pravidelná kontrola rastu a poklesu hodnoty akcií je niečo nudné. Ale to nie je prípad bitcoinu – ten je v tejto fáze nestály a veľmi príťažlivý.

Ako tiež hovorí Tom Meyvis, profesor marketingu na obchodnej škole Leonarda N. Sterna na newyorskej univerzite, volatilita bitcoinu je niečo vzrušujúce, pretože sa neustále mení. Môžete to kontrolovať koľkokrát chcete a cena sa neustále mení. A podľa spoločnosti Swartz je mladá generácia vyrastajúca v ére videohier a sociálnych sietí skutočne nadšená myšlienkou, že bitcoiny sú vysoko rizikové investície s vysokou odmenou a sú ideálne na to, aby dávali zmysel ich mladej osobnosti milujúcej dobrodružstvo.

Je úplne bežné vidieť, že všetci sú nadšení a zvedaví na myšlienky nových technológií, ktoré pravdepodobne zmenia život. Rovnako je to aj v prípade bitcoinu s jeho neustále rastúcou hodnotou a vďaka finančným podnikom, ako sú PayPal a Square, sa bitcoin stáva ešte viac ako len „horúcim koláčom“. Príbehy ľudí, ktorí dosiahli nesmierny úspech v obchode s bitcoinmi, tiež previedli bitcoin na vrchol slávy.

Swarts hovorí, že peniaze sú technológiou, s ktorou si spájame a predstavujeme budúcnosť. Či sa to niekomu páči, alebo nie. Rastúca zvedavosť okolo bitcoinu naznačuje, že mladí ľudia majú obmedzené zdroje na generovanie akejkoľvek formy bohatstva. Takže v tejto ich neistej situácii ich bitcoin jednoducho priťahuje a javí sa ako „zlatá príležitosť“. Toto je teda charizma bitcoinu.