Prečo dnes klesla cena Bitcoinu?

Cena Bitcoinu dnes klesá, pretože investori očakávajú, že Federálny rezervný systém zvýši úrokové sadzby a krypto veľryby posielajú na burzy rekordné množstvo BTC. Znižovanie ceny Bitcoinu prinútilo niektorých analytikov varovať, že cena BTC by sa pri vážnom otrase mohla stále prepadnúť na 19.000 dolárov.

Obchodníci očakávajú, že Federálny rezervný systém obnoví zvyšovanie úrokových sadzieb podľa svojho záväzku znížiť infláciu, ak to bude potrebné. Trh je preto presvedčený, že Fed začne opäť zvyšovať úrokové sadzby. Nástroj FedWatch od CME ukazuje jasné presvedčenie trhu, že takéto zvýšenia prichádzajú po zasadnutí FOMC (Federal Open Markets Committee). K 24. júlu je pravdepodobnosť zvýšenia úrokových sadzieb na úrovni 98,9 % a väčšina veľkých bánk stále očakáva, že USA zažijú prudkú recesiu niekedy v roku 2023.

Napriek nedávnej vlne inštitucionálneho záujmu o Bitcoin sú kroky amerických regulátorov stále považované za nečitateľné a tlaky od regulátora SEC najmä na krypto burzy sa zvyšujú.  Zatiaľ čo Komisia pre cenné papiere a burzu (SEC) už skôr poznamenala, že Bitcoin nie je cenný papier, tak niektorí analytici trhu zvažujú, či súčasný nárast akcií nie je obnoveným pokusom o iniciatívu Operation Chokepoint 2.0, ktorej cieľom je obmedziť prístup ku všetkým digitálnym menám.

Pokles ceny Bitcoinu prichádza tiež po tom, čo na centralizované burzy začali pritekať Bitcoiny od veľkých investorov. Prílev Bitcoinov na burzy je jedným zo spôsobov, ako monitorovať pohyb bitcoinových veľrýb, ale aj tak tento údaj neposkytuje celkový prehľad, keďže mnoho BTC sa obchoduje mimo centralizované burzy. Počas júna a júla sa metrika čistého toku medzi veľrybami na centralizovaných burzách pohybovala okolo kladných 4000 až 6500 BTC za deň.

Zdá sa však, že krátkodobá neistota na krypto trhu nezmenila dlhodobý výhľad inštitucionálnych investorov, keďže v poslednej dobe, napriek nepriateľskému regulačnému prostrediu v USA, veľké inštitúcie tlačia na Bitcoinové finančné nástroje, čo môže vyvolať nový býčí trend na trhu.

Cena Bitcoinu je naďalej priamo ovplyvňovaná makroekonomickými udalosťami a je pravdepodobné, že ďalšie regulačné opatrenia a zvyšovanie úrokových sadzieb budú mať naďalej určitý vplyv na cenu BTC. Z dlhodobého hľadiska však účastníci trhu očakávajú, že sa cena Bitcoinu zotaví najmä po tom, čo BTC prijíma čoraz viac finančných inštitúcií.