PRAGMA – Cardano Foundation, Blink Labs, dcSpark, Sundae Labs a TxPipe spustili novú asociáciu s otvoreným zdrojovým kódom.

Nadácia Cardano Foundation spolu s Blink Labs, dcSpark, Sundae Labs a TxPipe dnes oznámila spustenie členskej, neziskovej asociácie s otvoreným zdrojovým kódom (angl. Open Source Association) pre blockchainové softvérové projekty s názvom PRAGMA. Týchto päť subjektov, je intenzívne zameraných na vývoj a inžiniering IT v ekosystéme Cardano. PRAGMA má za cieľ podporiť alternatívny open-source ekosystém pre Cardano ako aj ďalšie blockchainy. Primárnym cieľom PRAGMA je podporovať open-source ekosystém pre Cardano hosťovaním existujúcich projektov a pomáhať im prosperovať a pôsobiť ako „domov“ pre blockchainové projekty. Prístup s otvoreným zdrojovým kódom uľahčuje vytváranie technológií, ktoré spĺňajú špecifické potreby projektov a zároveň podporuje rozvoj komunity rovnostárskym inovatívnym priestorom, ktorý umožňuje všetkým vývojárom využívať nástroje siete, zlepšovať ich a budovať nové projekty. Cieľom je tiež uľahčiť vývoj a vznik nových zmysluplných nástrojov v miestach, kde je to potrebné. Z dlhodobého hľadiska je cieľom asociácie stať sa domovom pre akékoľvek open-source projekty súvisiace s blockchainom.

Cardano Foundation vo vyhlásení uviedlo, že vidí pokrok v technológiách s otvoreným zdrojovým kódom, ako dôležitý krok smerom k udržateľnému a robustnému ekosystému Cardano.

V prvej fáze organizačného rozvoja sa PRAGMA zameria na vybraný počet projektov. Jedným z takýchto kľúčových projektov je Amaru. Amaru znamená vybudovanie plného uzla Cardano v Ruste, ktorý môže fungovať vedľa existujúcich Haskell uzlov plne interoperabilným spôsobom. Druhým projektom je Aiken. Aiken bude platforma inteligentných zmlúv špeciálne vytvorená na zjednodušenie a zlepšenie vývoja inteligentných zmlúv na Cardane. Po vstupe do ďalšej fázy plánovanej na rok 2025 sa členstvo otvorí pre vývojárov v rámci celého širšieho ekosystému Cardano.

Frederik Gregaard, generálny riaditeľ Cardano Foundation, povedal: „V Cardano Foundation sme zástancami open source zrelosti ekosystému Cardano, a preto podporujeme spoločné iniciatívy, ktoré zvyšujú rozmanitosť, ako aj kvalitu a kvantitu blockchainových riešení. PRAGMA predstavuje významný míľnik na tejto ceste.“

Zdroj: Cardano Foundation