Príklady integrácie decentralizovaného financovania s tradičnou finančnou infraštruktúrou.

História ukazuje, že svet má rád odvážne činy a preto nie je prekvapením, že tento svetonázor začal podnecovať nárast dopytu po blockchaine a krypto technológiách.

DeFi, momentálne trh s hodnotou 18 miliárd dolárov dobýva nové hranice, aby prináša novú dynamiku rastu. Aby toto inovatívne riešenie dosiahlo svoj potenciál, tak je potrebná systémová synergia medzi DeFi a konvenčnými finančnými infraštruktúrami.

Preto sa čoraz viac riešení snaží implementovať rozhrania, ktoré slúžia ako portály medzi tradičnými infraštruktúrami a svetom DeFi. Hlavným cieľom je vytvoriť mosty, kde sa efektívne synchronizujú tradičné aktíva a protokoly DeFi. Predstavíme si dva DeFi projekty, ktoré sa týmto smerom vyvíjajú alebo už ho používajú.

AMPLIFY

Tím, ktorý stojí za spoločnosťou AMPLIFY, sa snaží zúročiť svoje vzťahy a prepojenia v tradičnom finančnom svete a svoje rozsiahle skúsenosti s blockchainovou technológiou s cieľom demokratizovať trh financovania. Spoločnosť AMPLIFY vďaka svojim blockchainovým integráciám umožňuje transparentnú, manipulačne odolnú a škálovateľnú infraštruktúru na vyrovnanie a poskytovanie úverov, ktorá bude mať priamy dopad na globálnu ekonomiku.

Je zaujímavé, že spoločnosť AMPLIFY sa pri dosahovaní svojich vysokých cieľov nespolieha iba na existujúce digitálne aktíva. Namiesto toho zaviedla stabilitu tradičných aktív a dynamiku tokenizovaného modelu riadenia vydávaním tokenov AMPT. Inými slovami, držitelia AMPT môžu ovplyvňovať každodenný chod siete a podieľať sa na jedinečne navrhnutom modely rozsiahleho kapitálového trhu a vznikajúceho decentralizovaného finančného trhu.

KAVA 

Väčšina protokolov DeFi je postavená na Ethereu. Bola to prvá platforma pre inteligentné zmluvy a naďalej využíva výhody, že bola v tejto oblasti prvá na trhu. Sústredením sa iba na tokeny Ethereum a ERC-20 však ostávajú vynechané ďalšie cenné kryptomeny ako napríklad Bitcoin alebo BNB, ktoré sú v hodnote miliárd.

Tím KAVA preto vytvoril protokol DeFi, ktorý je rýchly a interoperabilný (schopnosť rôznych systémov vzájomne spolupracovať). Tento protokol umožňuje držiteľom iných coinov (ako napr. BTC) požičiavať a požičiavať si pomocou kolaterálu (zábezpeky) svojich aktív.

Rovnako ako iné DeFi aplikácie na sieti Ethereum, aj pôžičky sú kolateralizované. To znamená, že za každý požičaný dolár musí dlžník vložiť vyššiu sumu kvôli zábezpeke. Pôžičky sa vydávajú v USDX, čo je stabilná minca spoločnosti Kava krytá inými kryptomenami.

K 6. januáru boli v protokole Kava uzamknuté digitálne aktíva v hodnote viac ako 96 miliónov dolárov. Z 19 miliónov dolárov uzamknutých BTC si dlžníci vybrali 6,6 milióna dolárov ako pôžičky.

Záver.

Uvedené projekty sú iba jedny z množstva riešení zameraných na rozvoj infraštruktúr, ktoré sú kompatibilné s modelmi financovania tradičných aktív a protokolov DeFi. V závislosti od ich schopností naplniť svoje predsavzatia by v najbližšom období mohli prinášať ovocie duálneho synchrónneho finančného systému.