Portugalský parlament zamietol návrhy na zdanenie bitcoinov a kryptomien

Portugalský parlament, Assembleia da República, zamietol návrhy na zdanenie Bitcoinu a iných kryptomien, pričom návrhy pochádzajú od politických skupín, ktoré sú v parlamentnej opozícii a menšine. Podľa správy zverejnenej v portugalskom ekonomickom týždenníku ECO, boli návrhy na zdanenie predložené najmä ľavicovými stranami Bloco de Esquerda a Livre. Oba návrhy boli zamietnuté počas hlasovania o rozpočte na rok 2022, ktorý sa konal 25. mája.

Socialistická strana, ktorá je teraz pri moci a ovláda väčšinu parlamentného zhromaždenia, zatiaľ nepredložila žiadne návrhy zákonov ohľadom zdaňovania kryptomien a v blízkej dobe ich ani neplánuje predkladať. Napriek tomu existuje malá pravdepodobnosť, že v budúcnosti Portugalsko môže k zdaňovaniu kryptomien pristúpiť.

Minister financií Fernando Medina povedal, že vláda bude pracovať na regulačnom rámci pre kryptomeny, avšak neuviedol časový rámec, kedy by k takému kroku portugalská vláda mala pristúpiť.  

Fernando Medina uviedol: „Mnoho krajín už má systémy, mnohé krajiny budujú svoje modely vo vzťahu ku Bitcoinu a kryptomenám. My si vybudujeme svoje vlastné“.