Porovnanie HW krypto peňaženiek Trezor a Ledger

Hardvérové peňaženky (offline peňaženky) sa považujú za najbezpečnejší spôsob uchovávania kryptomien vôbec. Ak chce používateľ uchovávať väčší objem kryptomien, je rozumné okrem softvérových peňaženiek zvážiť aj hardvérovú peňaženku. Výhodou hardvérových peňaženiek je to, že ich je takmer nemožné hacknúť, ak teda používateľ „neopatrne“ neuchováva svoje počiatočné mnemonické frázy (angl. seed) v počítači, alebo ich niekomu nedá, či neopatrne nezverejní. Manipulácia s HW peňaženkou je trochu náročnejšia, ako so SW peňaženkou, ale nejedná sa o nič zložité. HW peňaženka pripomína USB kľúč alebo podobne veľký prenosný harddisk. Peňaženka slúži na prijímanie a odosielanie kryptomien. Ak stratí používateľ svoje HW zariadenie, tak peňaženku je možné obnoviť použitím seedov a znovu tak môže získať prístup ku svojim kryptomenám. Z uvedeného dôvodu sa odporúča počiatočné mnemonické frázy (seed`s) bezpečne uschovať. Peňaženky sú prístupné prostredníctvom webovej, alebo mobilnej aplikácie, v ktorej si zariadenie používateľ spravuje, pričom  všetky transakcie zároveň potvrdzuje aj v samotnom HW zariadení. Hardvérové peňaženky sú si podobné a majú pomerne vysokú úroveň zabezpečenia.

Medzi najpoužívanejšie HW peňaženky patria Trezor a Ledger.

Trezor je open-source peňaženka, ktorú vyvinula a v roku 2013 spustila česká spoločnosť SatoshiLabs. Trezor má dva modely HW peňaženiek. Trezor Model One (vydaný v roku 2014) a Trezor Model T (vydaný v roku 2018).

Trezor Model One - podporuje viac než 1.000 kryptomien vrátane Bitcoinu (BTC), Etherea (ETH), či stablecoinu Tether (USDT). Okrem funkcie HW peňaženky môže Model One fungovať aj ako tzv. „token Universal 2nd Factor (U2F)“ čo je dvojfaktorový autentifikačný mechanizmus, ktorý zabezpečuje účet prostredníctvom šifrovania a súkromných kľúčov. Trezor Model One je kompatibilný s väčšinou počítačových operačných systémov, ako sú Windows 10+, MacOS 10.11+ a Linux. Pre mobilné operačné systémy je kompatibilný zatiaľ iba s Androidom.

Trezor Model T - podporuje viac ako 1200 kryptomien a je zariadením typu tri v jednom. Funguje ako peňaženka, autentifikátor a digitálna identifikácia. Medzi podporované mince patria napríklad Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Uniswap (UNI), Tether (USDT), či mnoho ďalších. Umožňuje používateľovi jednoducho zálohovať svoju peňaženku prostredníctvom štandardných obnovovacích mnemonických fráz, čo znamená, že strata zariadenia nemusí nevyhnutne viesť ku strate kryptomien. Pri obnove môže používateľ obnoviť svoju peňaženku bez problémov na novom zariadení Trezor. Okrem ukladania súkromných kľúčov a kryptomien ukladá Model T aj jednotlivé heslá v rámci svojho správcu hesiel. Je dôležité poznamenať, že heslá sa nezverejňujú spoločne, ale individuálne, čo znamená, že zobrazenie každého hesla si vyžaduje pred zobrazením samostatné potvrdenie. Model T je kompatibilný z rovnakými operačnými systémami ako Model One.

Výhody HW peňaženky Trezor

Trezor je verejné a open source zariadenie, takže používatelia môžu nezávisle overovať bezpečnosť a funkcie zariadenia. Jeho „Trusted“ (dôveryhodný) a farebný dotykový displej ponúkajú zvýšené pohodlie a bezpečnosť. Trezor „Trusted Display“ umožňuje používateľovi zistiť, či transakcia na zariadení a hostiteľskom počítači je rovnaká. Ak je napr. počítač napadnutý, používateľ má možnosť zastaviť transakciu na svojej HW peňaženke, čo z nej robí pohodlné zariadenie, pretože používateľ môže vidieť prebiehajúcu transakciu a ovládať ju, či potvrdzovať. Trezor má tiež tzv. prístupovú frázu BIP-39, ktorá slúži ako dodatočné slovo na ďalšie šifrovanie počiatočných mnemonických fráz používateľa.

Prístupovú frázu a PIN v zariadení Trezor Model T nemožno zachytiť. Trezor tiež zabraňuje zdieľaniu citlivých údajov cez akékoľvek zariadenie pripojené na internet. Trezor Model One má na druhej strane náhodnú klávesnicu, ktorá zaisťuje bezpečné zadanie PIN kódu používateľa. Klávesnica tiež zabraňuje akémukoľvek spywaru zistiť PIN.

Jedinečnou vlastnosťou Trezoru Model T je jeho spôsob zálohy „Shamir backup“ (SLIP-39). Toto je bezpečnostné opatrenie, ktoré umožní vytvoriť používateľovi rozdelenú obnovovaciu frázu, čo je počiatočná fráza pozostávajúca z viacerých, zvyčajne 12 alebo 24, slov.  To znamená, že počiatočný seed (bezpečnostné mnemonické frázy) je možné rozdeliť na viacero častí. Následne si používateľ zvolí počet minimálnych častí, ktoré potrebuje k obnove svojej krypto peňaženky Trezor. Táto funkcia umožní používateľovi obnoviť peňaženku aj keď niektorú z častí obnovovacích fráz stratí. Rovnako tak si používateľ v tomto prípade nemusí pamätať všetky obnovovacie frázy a ich presné poradie. Zálohovanie „Shamir backup“ vymyslel izraelský kryptograf Adih Shamir a ako prvá tento spôsob do svojich HW peňaženiek implementovala spoločnosť SatoshiLabs pre trezor Model T.

Trezor Model One aj Trezor Model T sa ľahko používajú. Trezor Model One je dvojtlačidlové zariadenie s užívateľsky prívetivým rozhraním. Farebná dotyková obrazovka Trezor Model T ešte viac uľahčuje používanie. Trezor je bez problémov možné pripojiť k aplikácii Trezor Suite, ktorá uľahčuje používanie ešte viac. Peňaženky Trezor majú integráciu kryptomeny Ethereum, umožňujú správu hesiel, používajú zabezpečený prístup správcu SSH, dvojfaktorovú autentikáciu (2FA), používatelia môžu Trezor pripojiť k peňaženkám tretích strán a ďalším službám. Nevýhodami HW peňaženiek Trezor sú, že im chýbajú mobilné aplikácie pre IOS a Windows a sú pomerne drahé. 

Ledger je multimenová hardvérová peňaženka, ktorú vytvorila spoločnosť s rovnakým názvom v roku 2014. Peňaženka beží na operačnom systéme známom ako “Blockchain Open Ledger Operating System” (BOLOS). Ledger má dva modely HW peňaženiek. Ledger Nano S Plus (pôvodne uvedený na trh ako Ledger Nano S v roku 2016) a Ledger Nano X (uvedený na trh v roku 2019).

Ledger Nano S Plus – funguje s aplikáciou Ledger Live, ktorá používateľovi umožňuje ukladať a zabezpečovať kryptomeny v offline režime. Peňaženka podporuje Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) a ďalších 5500 rôznych kryptomien. Používatelia môžu spravovať svoje NFT (nezameniteľné) tokeny odosielaním a podpisovaním transakcií v rámci aplikácie Ledger Live.

Ledger Nano X - má všetky funkcie rovnaké ako Ledger Nano S Plus a zároveň je vhodný pre použitie s mobilnými zariadeniami. Peňaženka Ledger Nano X má podporu Bluetooth, ktorá umožňuje používateľovi pripojiť HW peňaženku k telefónu. Ledger je kompatibilný s operačnými systémami Windows 8.1+, MacOS 10.14+ a Linux. Pre mobilné zariadenia je kompatibilný s Androidom 7+ a iOS 13+.

Výhody HW peňaženky Ledger

Ledger má malý displej s rozlíšením 128 x 64 px, obsahuje pokročilé bezpečnostné funkcie, ako napríklad certifikovaný bezpečný čip CC EAL5+ a je vybavený technológiou Bluetooth a možnosťou pripojenia USB-C, čo umožňuje používateľom jednoduché pripojenie k smartfónu alebo notebooku. Ledger je jednoduchý na používanie, má vytvorenú mobilnú aplikáciu Ledger Live a je cenovo výhodnejší ako jeho konkurenti. Nevýhodami peňaženky Ledger sú, že im chýba dotykový displej a majú uzavretý firmvér, čo vyvoláva otázky o transparentnosti a bezpečnosti tejto HW peňaženky. V minulosti došlo k narušeniu bezpečnosti, pričom došlo k úniku informáciíí o viac ako 270.000 používateľoch. Kryptomeny ukradnuté neboli.

Ktorá z HW peňaženiek je lepšia?

Porovnanie je ťažké, nakoľko nevýhody jedného sú kompenzované silnými stránkami druhého a naopak. Trezor na jednej strane ponúka väčšiu transparentnosť a bezpečnosť, pretože je open source a má funkciu Shamir Backup. Na druhej strane je Ledger lacnejší a môže sa ľahko pripojiť k smartfónu cez Bluetooth. Čo sa týka estetiky, tak je to vec osobných preferencií. V konečnom dôsledku tí, ktorí hľadajú lacnejšie riešenie tak pre nich bude zaujímavejšia peňaženka Ledger. Ak je pre vás prioritou ďalšia vrstva zabezpečenia, pravdepodobne si vyberiete Trezor. Bez ohľadu na to, či si vyberiete Trezor alebo Ledger, tak s najväčšou pravdepodobnosťou chybu nespravíte, nakoľko obe peňaženky ponúkajú vynikajúce možnosti úschovy a zabezpečenia.