Poplatky v sieti Ethereum sú aktuálne lacnejšie

S poplatkami na úrovni „10 gwei“ sa prvá vrstva siete Ethereum stáva aktuálne výhodnejšou aj v porovnaní s bočnými reťazcami, ako je napríklad Polygon. Poplatky v sieti Ethereum sú aktuálne najnižšie od júla 2020. Jeden „gwei“ je jedna miliardina ETH. Znamená to, že poplatok za transakciu na blockchaine Ethereum (ETH) je aktuálne konečne „cenovo dostupný“, keďže v prepočte sa jedná o poplatok vo výške približne 50 centov.

Ak by sme chceli nájsť ekvivalentné cenové úrovne, tak by sme sa museli vrátiť do júla 2020. Pre porovnanie, v máji minulého roku dosahovali poplatky v sieti Ethereum až 70 dolárov za transakciu.

Transakcie v sieti Ethereum sú však stále používateľmi veľmi žiadané a dopyt s viac ako miliónom transakcií denne zostáva relatívne vysoký.

Podľa portálu CryproSlate, transakčné poplatky v sieti Ethereum v priemere klesli za posledných šesť mesiacov z 200USD na 15USD. Podľa Arcane Research, je hlavným dôvodom nedávneho poklesu poplatkov v sieti Ethereum nižší objem obchodovania a možno aj nižší záujem o NFT tokeny.

Zdá sa, že trh s NFT spomalil, keďže podľa trhových údajov z Nonfungible.com sa počet predajov znížil z takmer 64 000 predajov za deň v polovici januára na takmer 24 000 v polovici februára. Tržby v dolárovom vyjadrení klesli zo 160 miliónov USD k 31. januáru na 75 miliónov USD v polovici februára.

Ďalším dôvodom klesajúcich poplatkov môže byť nárast reťazcov, ktoré bežia na druhej vrstve Etherea, ako sú napríklad Polygon (MATIC), Optimism, alebo Arbitrum. Popularita týchto sietí druhej vrstvy neustále rastie. Celkovo vzaté, tieto nízke úrovne poplatkov na sieti Ethereum znamenajú, že používanie druhého najväčšieho blockchainu podľa trhovej kapitalizácie je aktuálne lacnejšie, ako používanie bočného reťazca Polygon. Aby sme však boli spravodliví, tak sieť Polygon zámerne pridáva poplatok 30 gwei ku všetkým transakciám za účelom zmiernenia spamových transakcií. 

Sieť Ethereum zároveň tento rok čaká významný míľnik, keďže sa chystá prechod z konsenzu Proof-of-Work na konsenzus Proof-of-Stake, čím by sa mala sieť Ethereum sťať ekologickejšou a zároveň by tento krok mal celému ekosystému priniesť vyššiu efektivitu a zrýchlenie siete. K tomuto kroku úspešne prispelo aj spustenie testovacej siete Kiln a následný, úspešný prechod Etherea z fungujúceho mechanizmu konsenzu Proof-of-Work na Proof-of-Stake. Toto úspešné zlúčenie sa považuje za posledný veľký krok pred zlúčením celej siete Ethereum.

Po dokončení testovania bude finálny proces prechodu Etherea na dobrej ceste a očakáva sa, že kompletný prechod sa uskutoční v nasledujúcich mesiacoch. Presný čas však nie je stanovený, keďže stále zostáva vykonať viaceré testovania, aby sa zabezpečilo, že finálny prechod na Ethereum 2.0 prebehne podľa očakávania.