Polkadot spustil priamu komunikáciu medzi parachainami

Polkadot spustil systém s názvom Cross-Consensus Messaging format (XCM), čo umožňuje všetkým blockchainom, ktoré sú založené na sieti Polkadot prvýkrát spolu priamo komunikovať.

Polkadot je ekosystém prepojených blockchainov. Jedným zo spôsobov, ako si to je možné predstaviť, je predstaviť si koleso s nábojom a lúčmi (alebo špicami na kolese bicykla). Lúče predstavujú každý blockchain, ktorý je známy ako „parachain“, a „hub“ je natívny blockchainový prvok, ktorý spája všetko dohromady. Cieľom bolo umožniť všetkým parachainom medzi sebou komunikovať. XCM je tokenový formát správ, ktorý uľahčuje výmenu aktív naprieč parachainmi na sieti Polkadot. Umožňuje používateľom a vývojárom jednotlivých parachainov vymieňať si medzi sebou dáta a krypto aktíva. Spustením XCM dosiahol Polkadot svoj hlavný cieľ stať sa plne interoperabilným ekosystémom.

„Povolením protokolu krížového zasielania správ tak Polkadot splnil svoj cieľ byť plne interoperabilným viacreťazcovým ekosystémom,“ povedal Shawn Tabrizi, hlavný vývojár ekosystému Polkadot. XCM nie je závislé na tradičných mostoch, ktoré sa spoliehajú na takzvané „zabalenie“ aktív, aby ich presunuli z jedného blockchainu do druhého. Vývojári vyriešili XCM v hlavnom reťazci na centrálnom uzle siete Polkadot.

Riešenie XCM sa považuje za bezpečnejšie ako samotné mosty, ktoré môžu mať centralizované, slabé miesta a v minulosti sa častokrát stali predmetom útokov zo strany hackerov, keďže v sebe obsahovali množstvo kryptomenových tokenov.