Polkadot predstavil rozvojový fond vo výške 770 miliónov dolárov

Gavin Wood, zakladateľ spoločnosti Polkadot oznámil spustenie rozvojového fondu vo výške viac ako 770 miliónov dolárov len niekoľko týždňov pred spustením parachain aukcií v sieti Polkadot, ktorý bude vyplatený prostredníctvom správy komunity (angl. community governance). Gavin Wood tiež predstavil rozsiahle návrhy, ako by bolo možné prostriedky vynaložiť, pričom uviedol, že kapitál bude vyčlenený najmä na budovanie, zlepšovanie a vzdelávanie sa komunity v ekosystéme Polkadot a samozrejme aj v ďalších oblastiach rozvoja, ako napríklad na posilnenie zapojenia držiteľov tokenov DOT do procesu riadenia. Nový rozvojový fond bol spustený len niekoľko týždňov pred spustením očakávaných parachain aukcií  siete Polkadot, ktoré sa majú začať 11. novembra, čo tiež naznačuje, že tieto prostriedky by mohli byť určené na naštartovanie vývoja zameraného na nadchádzajúci parachain ekosystém siete Polkadotu.

Parachainy (padáky) sú v jednoduchosti definované, ako postranné reťazce siete Polkadot, ktoré vzhľadom na svoju paralelnú povahu majú tendenciu spracovávať viac transakcií súčasne. Existujúci hlavný reťazec (Relay Chain) siete Polkadot spracováva výlučne transakcie, rieši bezpečnosť, správu a „staking“ služby pre sieť Polkadot, pričom prichádzajúce parchainy majú za úlohu poskytovať rôzne pokročilé funkcie, inteligentné zmluvy, decentralizované aplikácie, špeciálne výpočty, kompatibilitu medzi reťazcami a podobne.

Nový rozvojový fond teda môže byť zameraný aj na to, aby podporil vývojárov, aby začali budovať na sieti Polkadot projekty v rámci prípravy na spustenie parachain aukcií. Mnohí analytici a pozorovatelia sú presvedčení o tom, že prvú aukciu o parachain slot vyhrá blockchainová sieť Acala, ktorá je tiež podporovaná spoločnosťou Coinbase. Prognózy vychádzajú z toho, že Acala na Kusame (testnet siete Polkadot)  v júni s výrazným rozdielom vyhrala prvú parachain aukciu, keď dokázala vyzbierať a uzavrieť až 500.000 KSM tokenov, čo aktuálne znamená sumu vo výške zhruba 184 miliónov dolárov.

Čo sa týka aktuálnej cenovej úrovne, tak podľa CoinMarketCap sa cena tokenu DOT (Polkadot) pohybuje na úrovni 41,06 dolára a aktuálne sa nachádza na 9. mieste podľa trhovej kapitalizácie všetkých kryptomien. Technické údaje cenového vývoja grafu kryptomeny Polkadot (DOT) naznačujú (bez záruky), že po prelomení cenovej úrovne 43 až 44 dolárov sa cena DOT môže vyšplhať na nové rekordné maximum blízko úrovne 75 dolárov. Jadrom uptrendu môže byť cenový boom na krypto trhu, ako aj správy o prvých parachin aukciách v ekosystéme Polkadot.