Pokračujúci rast memecoinov bude závisieť od dlhodobej užitočnosti.

Mnoho memecoinov zaznamenalo od začiatku roku 2024 obrovské rasty, ale ich nedostatočná užitočnosť a šírenie podvodov vyvolávajú otázky o ich dlhodobej stabilite. Bitcoin (BTC) ako digitálne aktívum číslo jeden v marci dosiahlo historické maximum 73.600 USD, ale čo sa týka ziskovosti ho jednoznačne predbehol sektor memecoinov, ktorý je zatiaľ najziskovejším krypto sektorom v roku 2024. Priemerné výnosy dosahovali dokonca až 1300%, pričom najmä novo spustené ponuky memecoinov, ako napríklad „Book of Meme (BOME), Brett (BRETT) alebo Cat in a Dogs World (MEW)“, vystrelili v rebríčku nahor a dostali sa do top 10 meme projektov v roku v priebehu niekoľkých týždňov. Uprostred tohto šialenstva sa mnohým obchodníkom podarilo premeniť malé investície na sumy, ktoré dokážu zmeniť život.

Príkladom je, keď jeden investor premenil 13000 dolárov na viac ako 2 milióny za hodinu investovaním do memecoinu Donotfomoew (MOEW) krátko po jeho úvodnom zalistovaní na decentralizovanej burze (DEX) 3. apríla. Podľa správ obchodník najskôr kúpil 499,9 milióna MOEW za štyri ETH (Ethereum) minútu po ich uvedení na trh. O necelú hodinu neskôr tento obchodník predal 111,65 milióna tokenov MOEW za 99 ETH, čo v tom čase malo hodnotu približne 328 000 dolárov. Podobným prípadom je obchodník, ktorý minul 8300 dolárov na nahromadenie miliárd tokenov Apu Apustaja (APU), len aby ich neskôr predal, keď cena vyskočila na maximum 0,0007907 USD, čím sa celková hodnota jeho investície zvýšila na približne 6,5 milióna USD.

O trhoch s memecoinmi sa pre Cointelegraph vyjadril analytik CoinGecko Lim Yu Qian, ktorý povedal: „Memecoiny boli v 1.štvrťroku 4,6-krát ziskovejšie ako druhý najvýkonnejší krypto sektor, ktorým je sektor tokenizovaných aktív v reálnom svete [RWA] a 33,3-krát ziskovejší ako sektor druhých vrstiev L2. Počet vyhľadávaní výrazu „memecoin“ na Googli dosiahol v marci svoju druhú najvyššiu rekordnú úroveň a celková trhová kapitalizácia sektora memecoinov  približne v rovnakom čase prekročila hranicu 50 miliárd USD.“

Odráža však nárast memecoinov náladu investorov? Niektorí pozorovatelia trhu sa domnievajú, že popularita memecoinov svedčí o širšom záujme o decentralizované technológie a odvetvie kryptomien. Shytoshi Kusama, pseudonymný hlavný vývojár „Shiba Inu (SHIB)“ druhého najväčšieho memecoinu na svete, pre Cointelegraph povedal, že rast cien demonštruje pripravenosť investorov na veľké zmeny tam, kde sa decentralizované technológie dostávajú do centra hlavného digitálneho prúdu. Povedal, že skutočnou silou meme projektov bude ich „vplyv na skutočný svet“. Pri otázkach ohľadom reálneho využitia memecoinov Shytoshi Kusama povedal, že plne homomorfná šifrovacia platforma Shiba Inu plánuje spolu s kryptografickou spoločnosťou Zama.ai priniesť sadu platobných nástrojov, ktoré dokážu, že meme projekty môžu ponúknuť rovnakú životaschopnosť a užitočnosť, pričom zostanú plne decentralizované.  

                Len pre informáciu, spoločnosť Zama.ai sa prezentuje tým, že vytvára tzv. „najmodernejšie state-of-the-art FHE“ riešenia pre oblasť AI a blockchainu. Fully Homomorphic Encryption (skrátene FHE), je technológia, ktorá umožňuje spracovávať dáta bez ich dešifrovania. To znamená, že spoločnosti môžu ponúkať svoje služby bez toho, aby videli údaje svojich používateľov a používatelia si nikdy nevšimnú rozdiel vo funkčnosti.

Shytoshi Kusama ďalej v rozhovore pre Cointelegraph tvrdil, že: „Zatiaľ čo všetky kryptomeny vo všeobecnosti zostávajú veľmi volatilné a špekulatívne, a mnohé z nich idú na nulu, tak Shiba Inu pokračuje vo vytváraní systémov identity, bezpečnosti a technológií na zmiernenie existujúcich rizík.“ Kusama tiež uviedol, že podľa neho počas súčasného býčieho trhu sa im podarí do ich projektu Shiba Inu „nalodiť“ ďalšiu miliardu používateľov.“

Indrajeet Roy, spoluzakladateľ trhu s kryptopredikciami TradeX, pre Cointelegraph povedal, že súčasný rast memecoinov je silným indikátorom toho, že určité naratívy a marketing zohrávajú obrovskú úlohu pre úspech tejto triedy digitálnych aktív. Roy k uvedenému humbuku okolo memecoinov povedal: „Memecoiny sú obzvlášť citlivé na nálady a trendy. Pokračujúci nárast ukazuje, ako môžu komunity s humorom a obsahom vytvárať šialenstvo a viesť k obrovským cenovým výkyvom. Memecoiny, keďže nemajú zväčša reálne využitie sa stávajú vstupnou bránou pre masy do kryptosveta pre ich jednoduchosť a marketing. Netreba sa nič nové učiť.“

 meme coinjpg

Je pokračujúce šialenstvo udržateľné? Niektoré memecoiny môžu poskytnúť určitú malú mieru užitočnosti, ale zdá sa, že mnohé dokážu stratiť svoje závratné hodnoty tak rýchlo, ako ich získali, čo celkovo vedie mnohých používateľov a analytikov k pochybnostiam o udržateľnosti ekosystému memecoinov.

Roy je presvedčený, že keďže väčšine memecoinov chýbajú silné základy alebo prípady použitia, tak ich popularita bude pokračovať len do vtedy, kým bude dopyt po marketingových príbehoch a kým sa križovatka internetu/sociálnych médií a kryptofinancií opäť nerozdelí.

V rozhovore ďalej uviedol: „Rast meme priemyslu je znakom toho, ako je trh v súčasnosti poháňaný príbehmi a určitým šialenstvom. Zdravý rast nastáva vtedy, keď sa väčšina používateľov postupne vyvinie a prejde k prebádanejším, zdravším, technicky a komunitne silným projektom. Je potrebné však povedať, že bolo by nefér nazvať teraz sektor memecoinov neudržateľným, keďže tento býčí cyklus je stále len na začiatku. V priebehu niekoľkých ďalších mesiacov, či blízkej budúcnosti to už však tak byť nemusí.“

Roy si myslí, že ako sektor memecoinov dozrieva, tak sa môže teoreticky spotiť s projektmi, ktoré sú viac zamerané na užitočnosť, ako je napríklad sektor GameFi. Memecoiny podľa neho môžu priniesť určitú užitočnosť napríklad predikčným trhom, ako napríklad token Trump, ktorý bol pri voľbách za odmenu.

Michael Telera, ktorý je ambasádorom memecoinu Laika (LAIKA) na platforme Solana, pre Cointelegraph povedal, že akékoľvek pochybnosti o pokračujúcej udržateľnosti memecoinového sektora možno vyriešiť jednoduchým pohľadom na množstvo kapitálu, ktorý investori naliali do tohto sektoru za posledných pár rokov. Podľa jeho odhadov bude ocenenie memecoinov stále rásť, pretože „stále viac ľudí chápe tento jedinečný technologický a sociálny návrh“, ktorý  má jednoduché použitie a potenciál vzdelávať používateľov o blockchainovej technológii, ktorá je prezentovaná týmito memecoinami. V rozhovore povedal: „Veríme, že memecoiny, najmä súčasný boom okolo nich, môžu pomôcť priniesť novú krv do tohto odvetvia jednoduchými, zrozumiteľnými a dostupnými prostriedkami.“

Telera si myslí, že súčasná rastúca adopcia okolo memecoinov môže so sebou priniesť aj problémy v samotných  projektoch, alebo vo forme vládnych a úradných nariadení a obmedzení. Dodal, že zvýšený dohľad regulátorov sťaží vytváranie nových projektov, čo môže mať za následok určitú stagnáciu už počas nadchádzajúcej „kryptozimy“, ktorá príde. Až následné „kryptoleto“ ukáže, aké projekty prežili a či sa tento sektor bude naďalej vyvíjať rovnakým tempom.

Memecoinové šialenstvo tiež vyvolalo obavy o vyspelosť a integritu kryptotrhu ako takého. V nedávnom rozhovore hovorca kryptoburzy Bitrue pre Cointelegraph povedal, že nekontrolovaný vzostup memecoinov má potenciál „narušiť obraz kryptomien“, čo môže potenciálne podkopať ich dôveryhodnosť a širšie prijatie blockchainovej technológie.

Problémom memecoinov je tiež šírenie tokenov, ktoré obsahujú rasistické a homofóbne prívlastky. V posledných mesiacoch toto šírenie viedlo mnohých členov krypto komunity k tomu, že požadovali zásah vývojárov, pričom žiadali potrebu prísnejších nariadení a dohľadu, aby sa zaistilo, že si odvetvie udrží svoju integritu a podporí zodpovedné inovácie.

Keďže sa fenomén memecoinov neustále vyvíja, tak pre používateľov, regulátorov, ale aj vývojárov bude kľúčové, aby inovácie boli vyvážené imperatívom ochrany investorov z dôvodu zachovania reputácie kryptoekosystému ako celku.

Zdroj: Cointelegraph