Podporí prezidentská kandidátka Kamala Harris kryptomeny?

Po viac ako mesiaci špekulácií Kamala Harris konečne zverejnila zoznam navrhovaných politických pozícií pre svoju prípadnú prezidentskú administratívu a na prekvapenie, tieto pozície neobsahovali žiadny názor alebo pohľad smerom ku kryptomenám.

Na webovej stránke kampane Kamaly Harris, je uvedená časť, ktorá je venovaná podpore „americkým inováciám“. Demokratická kandidátka sa v ňom zaväzuje podporiť rast sektora AI a tiež spomína aj dôležitosť podpory  pre „ďalšie špičkové odvetvia budúcnosti“.

Niektorí zástancovia kryptomien by to mohli brať ako jemné prikývnutie smerom k odvetviu kryptomien, ale Kamala sa počas svojej prezidentskej kampane ešte ani raz verejne nezmienila o svojom postoji ku kryptomenám a Bitcoinu.

Lídri kryptopriemyslu však neúnavne tlačia (a míňajú peniaze), aby otočili tento vlažný postoj a to aj s finančnou podporou volieb, či už spomenieme Coinbase, Ripple, spoločnosť Andreesen Horowitz, alebo spolok „pro-crypto super PAC“. Fairshake, najväčší z pro-crypto PAC, vyzbieral v tomto volebnom cykle viac ako 246 miliónov dolárov. Pre doplnenie kontextu, ďalší najväčší super PAC, proizraelská lobistická skupina AIPAC, ktorá je tiež  aktívna, vyzbierala v roku 2024 menej ako polovicu tejto sumy.

Kampaň s vplyvom a dosahom ku vládnym špičkám sa ukazuje momentálne najúspešnejšia v kampani bývalého prezidenta Donalda Trumpa, keď si uvedomíme, že  Trump pred necelými troma rokmi zavrhoval Bitcoin ako „podvod“, avšak toto leto výrazne zmenil svoj postoj, keď v živom vystúpení na viacerých konferenciách prisľúbil pro-krypto politiku.