Podľa bitcoinového bezpečnostného vývojára Antoine Riarda čakajú Lightning Network bezpečnostné problémy a zásadné výzvy.

Bezpečnostný inžinier a vývojár Antoine Riard odstupuje z vývojového tímu Lightning Network s odvolaním sa na bezpečnostné problémy a zásadné výzvy, ktoré čakajú bitcoinový ekosystém. 

Podľa zverejneného vlákna na Twitteri a verejnom zozname Linux Foundation Riard uviedol, že bitcoinová komunita čelí „ťažkej dileme“, keďže nová trieda tzv. „náhradných cyklických útokov“ stavia Lightning Network do „nebezpečnej pozície“.

Lightning Network je riešenie druhej vrstvy postavené na bitcoinovom blockchaine. Riešenie je navrhnuté tak, aby zlepšilo škálovateľnosť a efektivitu Bitcoinu. Prostredníctvom Lightning Network môžu používatelia otvárať platobné kanály, vykonávať viaceré transakcie mimo reťazec a urovnať konečný výsledok na bitcoinovom blockchaine. Náhradný cyklický útok sa zameriava na tieto platobné kanály. Ide o nový typ útoku, ktorý umožňuje útočníkovi ukradnúť finančné prostriedky od účastníka kanála využívaním nezrovnalostí medzi jednotlivými mempoolmi.

Mempool je akási čakáreň uzla blockchainu pre transakcie, ktoré čakajú vo fronte. Pre blockchain neexistuje len jeden mempool, ale je ich mnoho - pre každý uzol v sieti. Transakcia je zahrnutá do bloku v reťazci až potom, čo bola overená a schválená v mempoole.

Riad uviedol: „Myslím si, že táto nová trieda náhradných cyklických útokov stavia Lightning do veľmi nebezpečnej pozície, kde k udržateľnej oprave môže dôjsť len na základnej bitcoinovej vrstve, napríklad pridaním pamäťovo náročnej histórie všetkých viditeľných transakcií alebo nejakého konsenzuálneho upgradu. Tieto typy zmien si vyžadujú maximálnu transparentnosť a zapojenie komunity ako celku, keďže meníme požiadavky na spracovanie úplných uzlov alebo bezpečnostnú architektúru decentralizovaného bitcoinového ekosystému v jej celistvosti.“

Vývojári Lightning zápasia s výzvami, vrátane kritiky týkajúcej sa zložitosti siete a požiadaviek na používateľskú skúsenosť. Od svojho založenia v roku 2018 si Lightning Network, sieť druhej bitcoinovej vrstvy, získala popularitu, pričom aktuálna celková uzamknutá hodnota podľa údajov z DefiLlama dosiahla 159,5 milióna dolárov. Toto číslo je však stále veľmi malé v porovnaní s celkovou trhovou kapitalizáciou Bitcoinu vo výške 587 miliárd dolárov.

Riard sa teraz plánuje zamerať na vývoj bitcoinového jadra, ale varoval pred nadchádzajúcimi výzvami, ktorým bude Bitcoin, ako jednička celého ekosystému kryptomien, čeliť.