Podľa analytického oddelenia Deutsche Bank sa Bitcoin stáva digitálnym zlatom 21. storočia

Podľa Marion Laboure, analytičky Deutsche Bank, trhová kapitalizácia bitcoinu okolo úrovne 1 bilióna dolárov a jeho potenciál pre ďalší rast už znemožnili bankám naďalej ignorovať jeho platnosť.

Marion Laboure, senior ekonómka a trhová strategička Deutsche Bank, uviedla, že ľudia sa vždy snažili uložiť svoje bohatstvo do aktív, ktoré nie sú kontrolované vládami, ako je napríklad zlato. Bitcoin má podľa nej veľký potenciál stať sa digitálnou verziou zlata.

Vo svojom vyjadrení uviedla: „Zlato má túto úlohu už stáročia. A áno, potenciálne by sme mohli vidieť bitcoin, ako digitálne zlato 21. storočia.“ Zároveň uviedla, že mnoho ľudí považuje bitcoin za ochranu pred fiat infláciou, pretože má fixnú ponuku v čase, keď centrálne banky exponenciálne zvyšujú ponuku tradičných mien. Pri maximálnej ponuke 21 miliónov je už v obehu asi 89 percent bitcoinov. Marion Laboure, ktorá je tiež profesorkou financií a ekonomiky na Harvardskej univerzite, verí, že kryptomeny pomôžu formovať budúcnosť platieb. V súčasnosti obmedzenie bitcoinu, ako platobného prostriedku pochádza predovšetkým od niektorých častí obchodného sektora, a to z dôvodu pomalého času zúčtovania a vysokých transakčných poplatkov. Tieto faktory sa však menia s väčším celospoločenským prijatím a zlepšovaním technológie, aby umožnili lacnejšie a rýchlejšie transakcie.

Je však dôležité mať na pamäti, že bitcoin je stále považovaný za rizikové aktívum. V súčasnej dobe je bitcoin podľa vyjadrenia Marion Laboure, stále veľmi volatilný na to, aby bol aktuálne spoľahlivým uchovávateľom hodnoty. Aktuálnu nestálosť bitcoinu spôsobujú tri hlavné dôvody, upozorňuje Laboure. Prvým dôvodom je, že bitcoin sa používa na investície a špekulácie. Za druhé, napriek zvýšenému prijatiu má bitcoin stále obmedzenú obchodovateľnosť, čo vedie k volatilite, keď sa na trhu vyskytne niekoľko veľkých nákupov alebo predajov. A tretím faktorom je, že hodnota bitcoinu závisí od toho, čo si ľudia myslia o aktuálnej hodnote bitcoinu v čase, čo ho robí náchylným na zmenu nálady investorov.

Marion Laboure tiež porovnávala bitcoin s ethereom. Podľa jej porovnania, ak sa Bitcoinu vraví, že je „digitálnym zlatom“, tak potom by Ethereum mohlo byť „digitálnym striebrom“. Najväčším problémom však podľa nej zostáva nedostatočná regulácia kryptomien. Predmet regulácie sa stal horúcou témou v odvetví kryptomien. Analytička Deutsche Bank tiež uviedla, že zatiaľ čo laxná regulácia fungovala u začínajúcich používateľov a investorov, tak táto laxná regulácia sa zároveň stala obmedzením pre potenciálne investície ďalších podnikov a inštitucionálnych investorov.

Vo svojom vyjadrení, Marion Laboure dospela k záveru, že na rozdiel od všeobecného názoru budú v budúcnosti spoločne existovať kryptomeny, centrálne digitálne meny (CDBC) a aj hotovosť súčasne. Hotovosť určite nezmizne, ale očakáva, že množstvo hotovosti bude naďalej klesať.