Po 10 rokoch sa prebudila bitcoinová peňaženka z čias Satoshi Nakamota.

Po 10 rokoch sa prebudila spiaca bitcoinová adresa, ktorá je ešte z čias, keď bol Satoshi Nakamoto stále aktívny. Bitcoinová peňaženka obsahujúca 687 BTC (43,9 milióna dolárov) previedla 6. mája svoje BTC do dvoch rôznych peňaženiek. Pohyb finančných prostriedkov z veľmi starých peňaženiek, najmä z éry Satoshiho, často vyvoláva zvedavosť medzi kryptokomunitou.

Pojem „éra Satoshi“ sa vzťahuje na prvé dni po vytvorení bitcoinu, keď jeho pseudonymný zakladateľ Nakamoto bol aktívny online na fórach. O niektorých peňaženkách z éry Satoshi sa často špekuluje, že sú spojené so samotným Satoshim.

Jedna takáto peňaženka sa prebudila v auguste 2023 po takmer 14 rokoch z nečinnosti a previedla 1005 BTC vyťažených v roku 2010. Pohyb tejto peňaženky vyvolal najväčší rozruch na sociálnych sieťach, pričom sa špekulovalo, že ide o Satoshiho peňaženku.

Odborníci však naznačujú, že je to pravdepodobnejšie spojené s prvými ťažiarmi alebo kupujúcimi, ktorí sa len snažia zarobiť.

Podľa správy Fortune zostalo celkovo 1,75 milióna bitcoinových peňaženiek neaktívnych viac ako desať rokov. Mnohé z týchto peňaženiek obsahujú zaujímavé množstvá BTC, ktoré boli podľa odhadov nakúpené ešte v čase, keď sa cena BTC obchodovala v dvojciferných číslach. V súčasnosti majú hodnotu miliónov. Tieto spiace peňaženky obsahujú 1 798 681 bitcoinov v hodnote približne 121 miliárd dolárov pri dnešnej cene.

Za posledných pár rokov sa zaktivovalo množstvo peňaženiek z éry Satoshi, avšak mnohé vykonali iba prevod na inú adresu peňaženky. Zistilo sa tiež, že niektoré z týchto peňaženiek previedli svoje BTC na kryptoburzy, čo naznačuje, že po takmer desaťročí by mohli chcieť vybrať zaujímavý zisk.

V júli 2023 previedla 11 rokov nečinná peňaženka 30 miliónov dolárov v BTC. V novembri 2023 previedli tri bitcoinové peňaženky z éry Satoshi 230 miliónov dolárov v BTC po šiestich rokoch nečinnosti. Predpokladá sa, že tieto tri peňaženky sú prepojené s rovnakou osobou alebo organizáciou, keďže posledné transakcie uskutočnili 5. novembra 2017.

Bitcoin momentálne zvláda po dvojmesačných prepadoch a ceny okolo 56.000 USD návrat k cene 65.000 USD. Bitcoin tiež nedávno oslávil významný míľnik, a to spracovaním takmer miliardy transakcií, čím sa podčiarkol rozšírenú aktivitu a zvýšené prijatie tejto digitálnej meny napriek nestálym trhom.

Údaje z Glassnode identifikovali 23. apríl ako dátum s najvyšším počtom transakcií v roku 2024 s takmer 927 000 transakciami, keď bola cena BTC na úrovni 66.403 USD. Napriek tomuto veľmi peknému číslu zostávajú otázky spojené so škálovateľnosťou Bitcoinu stále horúcou témou.