Počet bitcoinových peňaženiek rastie

Cenový prepad bitcoinu nie je žiadnou novinkou. Investori boli svedkami podobných korekcií počas posledného desaťročia už viackrát. Naposledy v rokoch 2018 a 2020. Aktuálna korelácia bitcoinu s indexom S&P 500 a Nasdaq však naznačuje, že krypto aktíva sú čoraz viac citlivejšie aj na makroekonomické udalosti. BTC dosiahol historické maximum na cene približne 69 000 USD v novembri 2021, no odvtedy digitálne aktívum číslo jeden neustále klesá. Príbeh bitcoinu sa však ešte neskončil. Hlavný rozdiel medzi predchádzajúcimi pádmi BTC a aktuálnym medvedím cyklom je v tom, že adopcia bitcoinu sa v posledných rokoch rýchlo zvýšila a podľa správy Crypto.com je na svete už viac ako 300 miliónov používateľov kryptomien. Z dôvodu rastúceho záujmu a adopcie sa mnohí analytici domnievajú, že bitcoin sa v súčasnosti obchoduje za „zľavnenú cenu“. Bitcoin sa 18. júna prepadol pod 19 000 USD v dôsledku obrovského výpredaja na kryptotrhu a za posledných 7 mesiacov sa prepadol o viac ako 70 %.

Tento fakt mal za príčinu pravdepodobne aj to, že počet peňaženiek s obsahom 0,1 bitcoinu alebo viac v poslednom čase rapídne vzrástol, pričom len za posledných 7 dní pribudlo viac ako 13 000 peňaženiek s viac, ako jedným celým bitcoinom (tzv. wholecoiner). Celkový počet „wholecoinerov“ tak vzrástol na 865 254 držiteľov. Christian Ander, zakladateľ švédskej bitcoinovej burzy BT.CX pre Cointelegraph povedal: „Pre bitcoinový ekosystém je to dobré, pretože adopcia rastie prirodzene od základov. Ľudia pevne veria v budúcnosť bitcoinovej siete a v hodnotu bitcoinu." Keďže počet bitcoinov je obmedzený a bude ich len 21 miliónov, tak každá z adries peňaženky, ktorá vlastní 1BTC, tak bude vlastniť 1/21 000 000 všetkých bitcoinov. Prudký nárast počtu wholecoinerov pri cene okolo 20 000 dolárov za bitcoin naznačuje, že bitcoiny nakupuje najmä retail, alebo „plebs“, ako ich mnohí veľkí investori posmešne nazývajú. Retail kupuje totiž za sumu, za ktorú si to môže dovoliť.  Počet adries, ktoré pridali na svoje peňaženky 0,1 BTC (cca 2 000 USD) za posledných 10 dní parabolicky vzrástol.

Záujem o bitcoiny vzrástol aj v Google vyhľadávačoch. Záujem o bitcoin vo vyhľadávačoch vzrástol na 12 mesačné maximum aj napriek zvýšenej volatilite. Ďalšou zaujímavosťou je že Hashrate (výpočtový výkon) bitcoinovej siete je stále blízko svojich maxím a to aj napriek tomu, že cena BTC klesá a zvyčajne sa vtedy stáva ťažba bitcoinov nerentabilná. Opak je však zdá sa pravdou a ťažiari našli pravdepodobne lacnejšie zdroje elektrickej energie a ťažba sa naďalej vypláca. Ďalším zaujímavým faktorom je, že počet bitcoinov na burzách klesá, čo môže tiež naznačovať zmenu trendu.

Johnny McCamley, zakladateľ a generálny riaditeľ CryptoClear k uvedenému povedal: „Súčasná cenová úroveň BTC poskytuje príležitosť na celý život. Bitcoin je teraz lacný (v zľave 70 %), a to sme stále len na začiatku životného cyklu bitcoinu. Toto môže byť životná príležitosť na nákup.“

Martin Noam Slutzky, zakladateľ spoločnosti InvestingNFT a zakladateľ spoločnosti Alef & Sky, situáciu komentoval slovami: „Vzhľadom na globálnu ekonomickú situáciu možno súčasnú cenu bitcoinu považovať za súčasť procesu dozrievania kryptopriemyslu a za významnú príležitosť pripojiť sa k tomuto trendu, najmä ak sa nato pozeráme z dlhodobého hľadiska.“