Platby kryptomenami v medicíne

Technológia kryptomien a blockchainu má potenciál zmeniť systém zdravotnej starostlivosti, ako ho poznáme dnes. Centralizované systémy a regulované spôsoby platby môžu čoskoro existovať súčasne s novými možnosťami decentralizovaných systémov. Tento vývoj sa už spustil v New Yorku a aj v Izraeli. Medická komerčná spoločnosť, Todos Medical Ltd., zaoberajúca sa diagnostikou in vitro, oznámila, že prijíma platby kryptomenami za svoje „wellness produkty“.

Spolu s tradičnejšími platobnými metódami spoločnosť Todos Medical Ltd.,  potvrdila, že bude akceptovať Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Dogecoin (DOGE), Bitcoin Cash (BCH) a Litecoin (LTC) od zákazníkov, ktorí si kúpia „wellness produkty a doplnky stravy“, ktoré sú povolené na voľný predaj v USA. Spoločnosť potvrdila, že zákazníci môžu v uvedených kryptomenách platiť prostredníctvom Coinbase Commerce. Spoločnosť Todos Medical má sídlo v Izraeli, ale pobočku má v USA.

Todos Medical nie je jedinou spoločnosťou z oblasti medicíny, ktorá skúma krypto sféru. Tento mesiac v Spojených arabských emirátoch ohlásila estetická klinika s názvom Skin111 Clinic partnerstvo s blockchainovou spoločnosťou Idoneus. Dohoda by umožnila klientom kliniky Skin111 platiť za ošetrenie pomocou tokenov Idoneus IDON.

Pokiaľ ide o medzinárodných dodávateľov medicínskych produktov, kryptomeny by mohli výrazne znížiť náklady na zahraničné remitencie. Podľa spoločnosti Statista bola veľkosť globálneho trhu s doplnkami stravy v roku 2020 až vo výške 191 miliárd dolárov. Odhad do roku 2028 odhaduje hodnotu na úrovni 308 miliárd dolárov.

Ako budú reagovať medzinárodné regulačné orgány na medicinské spoločnosti ponúkajúce možnosti platby kryptomenou? Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) sa už zamerala na Coinbase kvôli svojmu krypto produktu Lend. Coinbase je len jednou z mnohých krypto organizácií, ktoré čelia regulačným opatreniam v USA. Predseda britského úradu pre finančné správanie (FCA) Charles Randell nedávno kryptomeny kritizoval. V skutočnosti sa niekoľko regulačných orgánov aj v iných častiach sveta snaží regulovať a zasahovať do kryptomenového priemyslu ako celku.

Na základe týchto okolností sa zdá nepravdepodobné, že by vpád medických spoločností do krypto sektora zostal dlho bez povšimnutia.