Plánuje EÚ zakázať anonymizačné kryptomeny, ktoré chránia súkromie?

Európska únia údajne plánuje obmedziť alebo zakázať používanie anonymných, privátnych mincí, ktoré umožňujú chrániť súkromie používateľov. Zákonodarcovia EÚ pracujú na návrhu zákona proti praniu špinavých peňazí, ktorý zakazuje bankám a poskytovateľom kryptomien interagovať sa s privátnymi anonymnými mincami, ktoré chránia súkromie používateľov. Ak by sa táto politika uzákonila, na čiernu listinu by sa zaradilo množstvo populárnych kryptomien vrátane kryptomeny Monero (XMR), Zcash (ZEC), Secret (SCRT) alebo Dash (DASH). V marci Európsky parlament predložil legislatívu, ktorá má brániť transakciám medzi burzami a nedepozitnými peňaženkami  (angl. Non-Custodial wallet). Momentálne sa zdá, že Európsky parlament je pripravený vystupňovať obmedzenia týkajúce sa anonymity a ochrany súkromia v oblasti kryptomien.

V legislatívnom návrhu z 9. novembra, o ktorom informoval CoinDesk, sa uvádza: „Úverovým inštitúciám, finančným inštitúciám a poskytovateľom kryptomenových služieb sa zakazuje uchovávať mince, ktoré zvyšujú anonymitu.“ Predpokladá sa, že návrh vypracovali českí predstavitelia a odvtedy ho zdieľalo 26 členských štátov.

Na túto tému súkromia prebehol rozhovor s Joshom Swihartom, generálnym riaditeľom spoločnosti Zcash (ZEC). Swihart v rozhovore povedal: „Štandardné verejné blockchainy predstavujú bezpečnostné riziko pre jednotlivých používateľov a korporácie. Ak si predstavím, že som firma, ktorá natívne prijíma kryptomeny, tj. nie prostredníctvom tretej strany, tak si nemôžem predsa dovoliť, aby moji konkurenti videli všetky súkromné firemné informácie o mojom podnikaní, aké mám vstupy, výstupy, či informácie o mojich zákazníkoch. Očakávam, že v tomto ohľade dôjde k bodu zlomu, keď vznikne záplava dopytov po privátnych kryptomenách, ktoré chránia súkromie.“ Swihart očakáva, že dopyt po minciach na ochranu osobných údajov bude čoraz naliehavejší, pretože v súčasnej dobe existuje veľa spoločností na sledovanie kryptomien, ako napríklad Chainalysis, ktoré sledujú nielen transakcie, ale snažia sa sledovať aj adresy.

Je možné, že regulačné orgány týmto dohľadom katalyzujú zvýšený dopyt po anonymných minciach, ktoré chránia súkromie. Je iróniou osudu, že regulačné orgány by skôr mali súkromie a osobné údaje chrániť, než ich ubíjať a zverejňovať.