Pilotný program pre digitálny dolár

Spoločnosť Digital Dollar Project (DDP), ktorá je súkromnou iniciatívou pre spustenie digitálneho dolára, v pondelok oznámila spustenie piatich pilotných programov na testovanie uskutočniteľnosti CBDC (digitálnej meny centrálnej banky), ktorá by bola vydaná Federálnym rezervným systémom USA. Nezisková organizácia pre výskum možného digitálneho dolára bola založená minulý rok na základe partnerstva so spoločnosťou Accenture. Accenture zabezpečí prvú fázu financovania pilotných projektov. V projekte sú zaangažovaní bývalí americkí regulátori a riadiaci pracovníci konzultačného giganta v oblasti IT. Pilotné programy sa majú realizovať v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov.

V oznámení sa uvádza, že spoločnosť aktuálne skúma, analyzuje a identifikuje technické a funkčné požiadavky na vydávanie digitálneho dolára. Následne budú vyhodnotené výhody, nevýhody a výzvy na testovanie aplikácií a ich využitie v maloobchode aj veľkoobchode.  

David Treat, výkonný riaditeľ spoločnosti Accenture, k správe uviedol: „Digitálne meny centrálnych bánk budú hrať dôležitú úlohu v modernizácii našich finančných systémov. Našim plánom je zlepšiť ich dostupnosť a zároveň poskytnúť cenné informácie k inováciám pre nové produkty a služby s kľúčovými inováciami, ako je digitálna identita.“

Napriek dominancii amerického dolára na medzinárodnom trhu, USA zaostávala v úsilí o CBDC. V tejto oblasti je priekopníkom Čína a jej digitálny jüan.