Phala Network- dôveryhodné inteligentné zmluvy pre Polkadot.

Phala Network je PoS blockchain, ktorého cieľom je vyriešiť problém súkromia inteligentných zmlúv fungujúcich na otvorenom blockchaine. Phala sa plánuje stať „parachainom“ siete Polkadot, a tak profitovať zo zdieľanej bezpečnosti siete Polkadot a na oplátku mu poskytnúť možnosť prevádzkovania súkromných zmlúv pre všetky ostatné parachainy.

Ako príklad sa pozrime na v súčasnosti najpopulárnejšiu inteligentnú zmluvnú sieť Ethereum. Ethereum je otvorený blockchainový protokol, čo znamená, že v blockchaine sa verejne zaznamenávajú nielen všetky transakcie (ako pri BTC), ale dokonca aj inteligentné zmluvy, všetky ich údaje a interakcie používateľov s týmito zmluvami. Toto samo o sebe otvára široké spektrum možných aplikácií. Stačí sa pozrieť na to, čo sa v súčasnosti deje v DeFi sektore. Existuje však veľa ďalších projektov, ktoré si vyžadujú dôveru a existenciu inteligentných zmlúv, ktoré nezverejňujú nič o ich údajoch.

Uveďme niekoľko príkladov takýchto aplikácií:

  •  ochrana osobných údajov pre anonymné transakcie, 
  • referendá a voľby všeobecne (ktoré musia byť v zásade anonymné),
  • predaj vstupeniek (chceli by ste byť napríklad verejne viazaní s nákupom vstupeniek na Erotický veľtrh?)  :-)))
  • prenos súkromných správ

Zároveň je zrejmé, že drvivá väčšina veľkých hráčov na trhu má vysoké požiadavky na dôveryhodnosť  údajov - koniec koncov, jedným z hlavných cieľov základného projektu je zabezpečiť citlivé údaje na blockchaine.

Pokiaľ ide o zabezpečené inteligentné zmluvy, rozlišujeme dve vlastnosti - súkromie a dôvernosť.

Ochrana súkromia znamená právo jednotlivca uchovávať svoje údaje bez toho, aby boli tieto údaje spracovávané alebo zaznamenávané bez jeho vedomia. V súvislosti s kryptomenami ide hlavne o anonymitu (skrytie vašej skutočnej identity), neukladanie citlivých informácií do blockchainu alebo šifrovanie dát napríklad pomocou zkSnarks.

Dôveryhodnosť údajov na druhej strane znamená schopnosť sprístupniť vaše citlivé údaje tretím stranám. A práve kombinácia týchto dvoch funkcií dnešným platformám inteligentných zmlúv chýba, a preto Phala Network prináša alternatívu v podobe dôverných inteligentných zmlúv.

Ochrana osobných údajov a dôveryhodnosť sú veľmi dôležité atribúty nášho osobného a profesionálneho života a ako také nesmú na blockchaine chýbať. Typ projektu ako Phala Network je teda nevyhnutný pre zapojenie veľkých spoločností a ďalších subjektov do decentralizovanej ekonomiky .