Oznámenie spolupráce SWIFT a Chainlink s cieľom zefektívniť zúčtovanie tokenizovaných aktív

Spoločnosť pre celosvetovú medzibankovú finančnú telekomunikáciu (SWIFT) v utorok v tlačovom vyhlásení uviedla, že bude spolupracovať s významnými bankami a spoločnosťou Chainlink, poskytovateľom infraštruktúry Web3, na experimentovaní s prepojením súkromných a verejných blockchainov bez povolenia.

SWIFT, globálny systém finančných správ na medzinárodné prevody peňazí a cenných papierov, začal v roku 2022 vykonávať testy s cieľom preskúmať, ako môžu súkromné blockchainy používané finančnými inštitúciami spolupracovať s tokenizovanými aktívami. SWIFT teraz rozširuje rozsah svojich experimentov o verejné blockchainy. SWIFT oznámil, že na podporu tohto rozšírenia bude využívať protokol Chainlink, ktorý slúži ako „orákulum údajov pre interoperabilitu medzi reťazcami (CCIP)“.

Do partnerstva sú zapojené významné finančné inštitúcie ako BNP Paribas, BNY Mellon, Citi, Euroclear, SIX Digital Exchange (SDX) a The Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC).

Jonathan Ehrenfeld, vedúci oddelenia stratégie cenných papierov v SWIFT, vo svojom vyhlásení uviedol: „Stále viac inštitúcií začína skúmať, ako je možné poskytovať služby zákazníkom aj vo verejných blockchainových sieťach, ako je napríklad Ethereum. V rámci experimentov sa bude skúmať, ako môžu spoločnosti využiť svoju súčasnú infraštruktúru SWIFT na efektívne uľahčenie prevodu tokenizovanej hodnoty v rôznych verejných a súkromných blockchainových sieťach.“

Experimenty predstavia tri konkrétne prípady použitia, pričom prvý z nich bude zahŕňať prevod tokenizovaných aktív medzi dvoma peňaženkami v rámci tej istej otvorenej blockchainovej siete (konkrétne testnet Ethereum Sepolia). Druhý prípad použitia sa zameriava na prenos tokenizovaných aktív z verejného blockchainu, ako je Ethereum, do blockchainu s povolením. Tretí prípad použitia bude tiež zahŕňať testovanie prenosu tokenizovaných aktív z Etherea do iného verejného blockchainu.

Na vytvorenie prepojenia medzi sieťou Swift a sieťami Ethereum Sepolia bude Chainlink slúžiť ako podniková abstrakčná vrstva, ktorá umožní bezproblémovú interoperabilitu medzi zdrojovým a cieľovým blockchainom.

Podľa vyhlásenia integrácia týchto dvoch firiem sa rozšíri aj o súbor netechnických faktorov, ktoré musia regulované inštitúcie riešiť pri interakcii s verejnými blockchainovými sieťami.  Tieto úvahy budú zahŕňať rôzne prevádzkové, bezpečnostné a regulačné výzvy, ktoré sa zameriavajú, na dôveryhodnosť a súkromie údajov, ako aj dôsledky zodpovednosti a regresných nárokov spojených s vykonávaním transakcií v rámci verejných blockchainových prostredí.