Optimism Network testuje nové riešenie predchádzania podvodom na 2 vrstve Etherea.

Optimism Network, škálovacie riešenie vrstvy 2 pre sieť Ethereum, oznámilo spustenie testovacej verzie svojho systému odolného voči chybám, vrátane nového mechanizmu na predchádzanie podvodným transakciám vo svojej sieti. Systém je navrhnutý tak, aby umožňoval bezpečné premostenie bez centrálnej ochrany a aby si každá sieť mohla prispôsobiť svoju vlastnú stratégiu ako predchádzať podvodom.

Podľa blogového príspevku z 3. októbra od OP Labs, hlavného vývojára platformy Optimism Network, je nový systém momentálne nasadený v sieti Optimism Goerli, čiže testovacej sieti Ethereum. Systém pozostáva z troch komponentov, ktorými sú program odolný voči chybám (FPP), virtuálny stroj odolný voči chybám (FPVM) a protokol sporovej hry.

FPP je smart kontrakt, ktorý definuje pravidlá pre detekciu a riešenie porúch v sieti. FPVM je softvér, ktorý vykonáva FPP a overuje správnosť stavu siete. Protokol sporovej hry je proces, ktorý umožňuje používateľom spochybňovať a dokazovať chyby v sieti.

Systém odolný voči poruchám sa zameriava na riešenie problémov v oblasti bezpečnosti a decentralizácie sietí založených na OP Stack, ktoré využívajú ako základnú vrstvu optimism. OP Stack je sada softvérových nástrojov, ktoré možno použiť na vytváranie vlastných blockchainových sietí s rôznymi vlastnosťami a funkciami. Čiže OP Stack je modulárny prístup s otvoreným zdrojom na vytváranie blockchainov, ktorý umožňuje kombinovať proprietárne prvky rôznych reťazcov a vytvárať prispôsobené riešenia pre Ethereum.

V súčasnosti sa siete, ktoré sú založené na OP Stack spoliehajú na tzv. centralizované sekvencery, ktoré spájajú a odosielajú transakcie do siete Ethereum. To však vytvára riziko potvrdenia podvodných transakcií, ak útočník dokáže a môže ovládať daný sekvencer. Aby sa toto riziko zmiernilo, systém odolný voči chybám umožňuje používateľom predložiť dôkazy o podvode na zablokovanie sekvencera, ak odošle nesprávne údaje.

Okrem toho že je systém odolný voči poruchám, je modulárny a flexibilný, čo umožňuje každej sieti vyvinúť vlastný systém na predchádzanie podvodom. Sieť by napríklad mohla použiť dôkazy s nulovými znalosťami tzv. „ZK-proofs“ ako typ zabezpečenia proti podvodom, ktoré sa zvyčajne používajú v metóde súhrnoch s nulovými znalosťami (angl. zero-knowledge rollups = ZK rollups).

Očakáva sa, že nový systém zvýši bezpečnosť a rozmanitosť siete Optimism Superchain a prepojenie blockchainových sietí, ktoré využívajú Optimism ako základnú vrstvu. Cieľom Optimism Superchain je vytvoriť škálovateľnejší a efektívnejší ekosystém pre decentralizované aplikácie (DApps) na Ethereu.