Odomknutie úplného súkromia v digitálnom veku a klamstvo utajeného režimu CBDC

Pre každého, kto venoval pozornosť vývoju CBDC, nie je žiadnym tajomstvom, že navrhované CDBC má veľké nedostatky. V súčasnom digitálnom veku navrhované CBDC v USA (ale aj Európe), ponúka používateľom len málo súkromia alebo lepšie povedané takmer žiadne súkromie. Tieto nové finančné produkty vystavujú používateľov riziku cenzúry zo strany vlády, ktorá bude kontrolovať ich vydávanie a používanie.

Vlády nemajú záujem riešiť problémy CBDC, ale rýchlo propagujú ich výhody, ako je bezpečnosť a väčšia finančná inklúzia, nízke poplatky za vedenie účtu, rýchlejšie transakcie atď. Ako však ukazujú niektoré digitálne aktíva, najmä však kryptomeny a tokeny zamerané na ochranu súkromia, tak u navrhovaných CDBC by nemali „propagované výhody“ vyvažovať nad obetovaním súkromia a finančnej slobody používateľov.

Monero, ZCash a Dash sú popredné projekty, ktoré demonštrujú všetky výhody kryptomien v novom digitálnom veku a sú zamerané na ochranu súkromia a finančnej slobody, pretože majú špeciálne funkcie a nástroje, ktoré zabezpečujú anonymitu všetkých údajov o transakciách v ich sieti. Používateľom tak ponúkajú úplnú finančnú slobodu.

V posledných týždňoch a mesiacoch sú tieto tri projekty čoraz viac prijímané verejnosťou a používateľmi. Monero (XMR), ktoré je najväčšou kryptomenou z tejto trojice, sa podľa Coingecko aktuálne nachádza na 24 mieste s trhovou kapitalizáciou takmer 2,5 miliardy USD. ZCash (ZEC) a Dash majú trhovú kapitalizáciu 400 miliónov USD, resp. 330 miliónov USD.

Od svojho vzniku sú tieto kryptomeny predmetom regulačných obáv, pričom USA a európske krajiny ich používanie neodporúčajú. Iné krajiny ako Austrália, Japonsko a Južná Kórea ich priamo zakázali alebo zakázali ich kótovanie na burzách, pričom sa odvolávajú nato, že tieto kryptomeny sú  využívané na nezákonné činnosti, ako je terorizmus, drogy a pranie špinavých peňazí.

Hoci je to pravda a niektoré transakcie uľahčujú nezákonné činnosti, tak celosvetové analytické údaje neustále ukazujú, že nezákonné činnosti tvoria len malú časť z celkového objemu. Podľa analytickej spoločnosti Chainalysis v roku 2022 dosiahol objem nelegálnych transakcií kryptomenami nové historické maximum 20,6 miliardy dolárov, čo však predstavovalo len 0,24 % všetkých kryptomenových transakcií. Takmer 43% z týchto transakcií je spojených s ruskými občanmi a ich prevodmi so stablecoinom Tether.

Napriek tomu sú tieto údaje len kvapkou v mori z pohľadu ich využívania na nelegálne transakcie. Podľa zverejnených údajov Organizácie Spojených národov sa na nelegálne účely „preperie“ 2% až 5% celkového globálneho HDP vo fiat menách ako USD, EUR a pod. Uvedený objem predstavuje 800 miliárd až  2 bilióny USD ročne, čo je viac než aktuálna celková trhová kapitalizácia všetkých kryptomien. Uvedených 20,6 miliárd v nelegálnych transakciách prostredníctvom kryptomien teda predstavuje len akúsi štatistickú odchýlku voči objemu prepraných peňazí prostredníctvom fiat mien. 

Analytici preto čoraz častejšie varujú, že vlády by mohli zneužívať digitálne nástroje CDBC na kontrolu svojich občanov. Pomocou CBDC môžu vlády používateľov kontrolovať. Môžu napríklad kontrolovať, že kedy používatelia digitálne mince minú, alebo napríklad aj obmedziť spôsob akým ich môžu minúť, či použiť. Okrem toho ich možno použiť ako nástroje dohľadu na sledovanie používateľov.

Tí, ktorí sa usilujú o siete zamerané na súkromie, ako sú Monero, ZCash a Dash, chcú, aby ich finančný život zostal súkromný. V novom digitálnom veku, keď sa s informáciami narába neopatrne, chcú používateľom priniesť bezpečné platformy tak, aby bolo ich súkromie a ich finančný aspekt dobre chránený.