Obyvatelia Vancouveru prišli o 2 milióny dolárov v kryptomenách podvodmi

Policajné oddelenie vo Vancouveri (VPD) varuje, že za posledný týždeň prišli miestni obyvatelia podvodmi o 2 milióny dolárov v kryptomenách.

Agentúra uviedla, že počet podvodov s kryptomenami sa za rovnaké obdobie minulého roka strojnásobil, pričom poznamenala, že podvodníci propagujú na sociálnych sieťach rôzne schémy typu „rýchlo zbohatnite“ alebo typu „nabúrali sme váš počítač".

Hovorkyňa policajného oddelenia vo Vancouveri Tania Visintinová uviedla, že vyšetrovatelia si myslia, že tento druh trestnej činnosti vyplýva z nedostatočnej informovanosti obyvateľstva a zároveň následného neoznámenia a neposkytnutia všetkých potrebných informácií vyšetrovateľom.

Podvodníci často využívajú dve silné ľudské emócie - chamtivosť a lásku. Obete sú zvyčajne priťahované myšlienkou, že ľahko zarobia peniaze, alebo v iných prípadoch veria, že z lásky a vzťahu k rodinným príslušníkom alebo priateľom urobia službu, alebo láskavosť v prípade ich problémov.

V rámci novej revolúcie v oblasti online investičných podvodov sa NASAA (Severoamerické združenie správcov cenných papierov) obáva, že podvodníci majú často okamžitý prístup k potenciálnym obetiam prostredníctvom ich online profilov, ktoré môžu obsahovať citlivé osobné informácie. Podvodníci preto môžu ľahko nalákať ľudí a propagovať podvodné investičné produkty pomocou vysoko cielenej prezentácie.

Rada teda znie: „Chráňte svoje súkromie, držte svoje kryptomeny v bezpečí na svojich HW peňaženkách, neposkytujte komukoľvek informácie o sebe, nehovorte o svojich investíciách a podobne. Neverte každému „oznamu" a „reklame“ na sociálnych sieťach, ale správy si vždy skontrolujte a overte z viacerých zdrojov. Platí to nie len v oblasti kryptomien, ale rovnako tak aj v živote. Chránite tým seba, svojich blízkych a svoje investície.