Objem týždenných transakcií s bitcoinami dosiahol nové historické maximum

Aj keď je cena bitcoinu v súčasnosti zaseknutá pod hranicou 50.000 dolárov, tak v skutočnosti blockchainová sieť bitcoinu zaznamenala v poslednom období niekoľko historických rekordov. Údaje z blockchainového reťazca odhalili, že týždenný objem transakcií BTC sa zvýšil na nový rekord, zatiaľ čo počet držiteľov bitcoinových mincí sa pekne zotavuje.

Analytická spoločnosť Glassnode vo svojej poslednej analýze vyzdvihla obrovský nárast objemu transakcií v bitcoinovej sieti. Údaje Glassnode ukazujú, že priemerný týždenný objem transakcií (hodinový graf so 7-dňovým cenovým kĺzavým priemerom) stúpol na nové historické maximum, pričom zaznamenal objem viac ako 8 miliárd dolárov. Toto číslo je o viac ako 50% vyššie, ako bol zaznamenaný predchádzajúci rekord. Stojí tiež za zmienku, že tento významný počet pravdepodobne neznamená, že k prenosom došlo medzi bežnými, retailovými používateľmi.

S najväčšou pravdepodobnosťou bitcoin zaznamenal výrazný skok v sieťovej aktivite z dôvodu, že „bitcoinové veľryby“ (účty s veľkým počtom BTC) začali presúvať kryptomeny z digitálnych búrz. 25. augusta bolo presunutých 6.000 BTC z burzy Binance. Celková hodnota prevodu bola 292 miliónov dolárov. V sobotu 28. augusta spoločnosť Whale Alert, popredná platforma na sledovanie a analytiku blockchainu, vyzdvihla transakciu v hodnote takmer 500 miliónov dolárov a v ten istý deň bola zaznamenaná podobná transakcia, ktorá obsahovala 10.230 bitcoinov.

Glassnode vo svojej analytickej správe tiež uviedol, že počet držiteľov bitcoinov sa po nedávnom poklese zotavil. Retailoví investori majú tendenciu sa postupne opäť pripájať k „šialenstvu“ v čase keď cena BTC opäť rastie. Počet peňaženiek s jedným alebo menej ako jedným BTC po korekcii v polovici mája klesol. Teraz, keď sa cena bitcoinu opäť priblížila k 50.000 dolárom, tak sa investori začali vracať.

Počet nenulových adries je opäť nad 38 miliónmi, čo predstavuje mesačné maximum. Od začiatku augusta to znamená nárast o zhruba pol milióna. Ďalší rekord, ktorý tu nebol posledné tri mesiace vidieť, pochádza z peňaženiek obsahujúcich 0,1 alebo viac bitcoinov. V súčasnej dobe existuje 3,2 milióna takýchto adries, čo je nárast voči júlu o 100.000 adries. Počet peňaženiek s aspoň jedným BTC sa zvýšil z júnového počtu 792.500 peňaženiek na 808.300 peňaženiek v súčasnosti.

Cenová hladina 50.000 dolárov má pre bitcoin veľký psychologický význam. Minulý týždeň BTC prekročil 50.000 dolárov prvýkrát za posledných 13 týždňov, ale nedokázal sa udržať nad spomínanou cenovou hladinou. Po miernom poklese sa BTC za posledné dni stabilizoval blízko cenovej úrovne 47.000 dolárov. V súčasnej dobe sa bitcoiny obchodujú blízko ceny 47.500 dolárov s trhovou kapitalizáciou 902 miliárd dolárov a trhovou dominanciou viac ako 43%.