Oči inštitucionálnych investorov sú aktuálne upreté na Bitcoin

Inštitucionálni investori navýšili svoje investície do bitcoinových produktov o 225 miliónov dolárov, zatiaľ čo produkty postavené na kryptomene Ethereum zaznamenali minulý týždeň odlev vo výške 13,6 milióna dolárov. Inštitucionálni investori teda pokračujú v akumulácii Bitcoinov (BTC) a to aj napriek tomu, že cena BTC aktuálne atakuje päťmesačné maximum.

Podľa utorkovej správy CoinShares, bitcoinové produkty dominovali prílevu investícií už tretí týždeň za sebou, čo znamenalo medzi-týždenný nárast o 227%.

CoinShares uvedené ukazovatele pripisuje pozitívnemu bitcoinovému sentimentu a nedávnym vyhláseniam predsedu SEC, Garyho Genslera, ktorý naznačuje, že dlho očakávané schválenie prvého bitcoinového ETF môže byť hneď za rohom.

Produkty, ktoré sú postavené na altcoinoch zaznamenali za posledný týždeň veľmi zmiešané výkony. Napríklad produkty postavené na kryptomene Solana (SOL) a Cardano (ADA) vygenerovali prílev investícií vo výške 12,5 milióna dolárov a 3 milióny dolárov. Fondy ponúkajúce expozíciu voči kryptomene Ethereum (ETH) zaznamenali odliv investícií vo výške 13,6 milióna dolárov, Polkadot (DOT) odliv vo výške 2,1 milióna dolárov a XRP odliv vo výške 600.000 dolárov.

Vo všeobecnosti však krypto investičné produkty aktuálne zaznamenávajú prílev investícií už osem týždňov za sebou.

Cena kryptomeny Ethereum v obchodnom páre s Bitcoinom (ETH/BTC) klesla pod svoj 200-dňový exponenciálny kĺzavý priemer prvýkrát od marca 2020, čo zvyšuje riziko pomalšieho rastu ETH.

Cena ETH voči doláru sa počas prvých dvanástich októbrových dní zvýšila o viac ako 15%. V porovnaní s 30%-ným nárastom ceny Bitcoinu (BTC) za rovnaké obdobie, je však druhá najväčšia kryptomena aktuálne voči Bitcoinu na ústupe.

Dominancia Bitcoinu v kryptosfére aktuálne naďalej stúpa vzhľadom na dlho očakávané ETF. Index „BTC.D“ (angl. Bitcoin Dominance Index) , ktorý meria kapitalizáciu vlajkovej kryptomeny voči zvyšku kryptotrhu, vzrástol za posledných dvanásť dní zo 42,39% na 46,64%. Na druhej strane index dominancie Etherea (ETH.D) v rovnakom období klesol z 18,15% na 17,57%.

Uvedené fakty poukazujú nato, že aktuálne na trhu putuje viac kapitálu do Bitcoinu, ako do altcoinov.

Zdá sa teda, že špekulácie nad schválením bitcoinových ETF zvýšili v posledných dňoch chuť obchodníkov investovať práve do Bitcoinu. Napriek tomu je Ethereum silným decentralizovaným ekosystémom a zostáva kľúčovou silou rozvíjajúcich sa sektorov decentralizovaného financovania (DeFi) a NFT tokenov.

David Gokhshtein, zakladateľ spoločností Gokhshtein Media a PAC Global, poznamenal, že efekt zdravého Ethereum ekosystému by mohol do konca tohto roka vyhnať cenu ETH na úroveň 10.000 dolárov. Ako zároveň uvádza Cointelegraph, tak odliv tokenov Ethereum na súkromné peňaženky a akumulácia tokenov by v konečnom dôsledku mohli dodať Ethereu hlavnú silu pre ďalší cenový rast.

 

Zdroj: Cointelegraph