Nový návrh zákona zameraného na reguláciu stablecoinov v USA.

Nový návrh zákona zameraného na reguláciu stablecoinov v Spojených štátoch vyvolal v sektore kryptomien búrku diskusií. Tento legislatívny návrh, ktorý je stále vo svojej prípravnej fáze, je navrhovaný tak, aby výrazne zmenil prostredie pre digitálne meny, najmä pre Ethereum a s ním spojené stablecoiny.

Ryan Berckmans, prominentný člen komunity Ethereum a investor s rozsiahlymi skúsenosťami, sa o svoje myšlienky podelil na platforme X, kde opísal návrh zákona ako „extrémne pozitívny“ pre Ethereum. Podľa Berckmansa je najvýznamnejšou črtou návrhu zákona jeho široká legitimizácia stablecoinov vo verejných reťazcoch, najmä v sieti Ethereum, kde sa razí významná väčšina stablecoinov. Berckmans  uviedol: „Po prvom prečítaní si myslím, že návrh zákona je extrémne býčí a legitimizuje Ethereum ako nikdy predtým. Návrh zákona vo všeobecnosti legitimizuje stablecoiny v USA na verejných reťazcoch, kde sa 59% všetkých stablecoinov razí na Ethereu.“ Ďalej uviedol, že legislatíva „otvára pravidlá“ ako pre americké banky, aby získali licencie na stablecoiny, tak rovnako aj pre niektoré súkromné spoločnosti, ktoré by mohli vydávať stablecoiny až do hodnoty 10 miliárd dolárov bez licencie. Toto ustanovenie by mohlo potenciálne zmeniť prístup bankového sektora k digitálnym menám tým, že by ich hlbšie začlenilo do hlavného finančného prúdu a rozšírilo ich používanie v celom rade ekonomických činností.

Pri ďalšom uvádzaní pozitív, Berckmans uviedol, že je spokojný aj s návrhom zákona k aktívam, ktoré nie sú viazané na USD, ako sú napríklad euro alebo zlato. Návrh zákona podľa jeho výkladu neukladá na tieto aktíva regulačné opatrenia, čo by mohlo zvýšiť ich príťažlivosť ako alternatívnych rezervných mien alebo investičných aktív.

Berckmans však v návrhu zákona identifikoval aj niekoľko oblastí, ktoré vyvolávajú obavy. Predovšetkým návrh zákona ukladá prísne predpisy na nelicencované stablecoiny viazané na USD, čo potenciálne zakazuje ich vydávanie osobám z USA s bydliskom v Spojených štátoch. To by mohlo ovplyvniť populárne decentralizované stablecoiny, ako je napríklad DAI. Okrem toho kritizoval v návrhu zákona definíciu „algoritmického stablecoinu“ za to, že je príliš široká, čo by mohlo zahŕňať celý rad decentralizovaných stablecoinov, ktoré využívajú algoritmy na udržanie väzby na dolár alebo iné aktíva.

V ostrom kontraste s Berckmansovou optimistickou perspektívou, je vyjadrenie Jaka Chervinskeho, hlavného právneho riaditeľa Variant Fund a bývalého CLO spoločnosti Blockchain Association. Chervinsky vyjadril svoje obavy prostredníctvom platformy X a uviedol: „Dnes zverejnený návrh zákona je zlý a chybný. Zdá sa, že zakazuje takmer všetko okrem úzkeho pásma centralizovaných, depozitných stablecoinov."

Chervinsky tiež poukázal na to, že návrh zákona je v rozpore s niekoľkými zásadami, ktoré obhajoval vo svojom minuloročnom vystúpení v Kongrese. Zameranie sa na depozitné stablecoiny by podľa neho malo byť prvoradé, no zdá sa, že návrh zákona namiesto toho vytvára protikonkurenčné regulačné bariéry, ktoré by mohli brániť ďalšiemu rozvoju ostatných stablecoinov v tomto priestore.

Napriek týmto rozdielnym názorom Berckmans naďalej dúfa v širšie dôsledky zákona.

Keďže kryptomenová komunita pokračuje v analýze a diskusii o návrhu zákona, je jasné, že konečná verzia legislatívy bude rozhodujúca pri formovaní a budúcnosti stablecoinov a technológie blockchain v Spojených štátoch a možno aj na celom svete.

Zdroj: Bitcoinist