Nový hype alebo scam? Sociálna aplikácia Friend.tech.

Krypto Twitter našiel novú sociálnu Web3 aplikáciu, ktorou je teraz mnoho používateľov veľmi posadnutých. Pozrime sa teda trochu inou optikou na tento „nový projekt a jeho fenomén“.

V novej sociálnej aplikácii za menej ako 24 hodín od svojho spustenia prebehli transfery v objeme 4.400 ETH (približne 8,1 milióna dolárov) čím aplikácia Friend.tech o dvojnásobok prekonala trh NFT OpenSea a v piatok dosiahla sieť 136.000 aktívnych používateľov denne. Podľa analytickej platformy DefiLlama už boli vygenerované poplatky vo výške viac ako 25 miliónov dolárov. Analytická platforma Dune Analytics potvrdzuje toto zistenie, pričom počet jedinečných používateľov je približne 80.000 a od nedele pribudlo takmer 15.000 používateľov. K Friend.tech sa tiež pripojilo množstvo osobností aj mimo krypto okruhu, ako napríklad Richard „FaZe Banks“, spoluzakladateľ vplyvnej e-športovej komunity FaZe Clan, alebo hráč NBA Grayson Allen.

Uvedená skutočnosť je veľmi zaujímavá vzhľadom na záhadný pôvod, nedostatočnú politiku ochrany osobných údajov a zaostávajúcu sieť, čo vyvoláva minimálne viacero otáznikov.

Friend.tech je decentralizovaná platforma, ktorá sa tiež nazýva „trhovisko pre priateľov“. Platforma  Friend.tech spustila svoju beta verziu, ktorá na začiatku bola len na pozvánky. Aplikácia v podstate umožňuje používateľom tokenizovať ich sociálnu sieť a je postavená na blockchaine „Base“ krypto burzy Coinbase, ktorá ohlásila „začiatok novej éry verejných spoločností prevádzkujúcich vlastné distribuované siete“.

Podľa tweetu Yuga Cohlera, vedúceho softvérového inžiniera spoločnosti Coinbase, si používatelia Friend.tech vytvoria profil na predaj svojich „obsahov“ svojim sledovateľom (angl. followers). V súčasnosti nákup tohto „obsahu“ od influencerov umožňuje ich sledovateľom možnosť vymieňať si so svojimi influencermi priamo súkromné správy.

Platforma oslovuje influencerov, ktorí už majú na Twitteri veľkú sledovanosť, ako napríklad influencer Jordan Fish (známy ako Cobie), alebo pseudonymného obchodníka, ktorý si hovorí Hsaka Trades. Minulý týždeň Hsaka Trades zverejnil tweet, v ktorom uviedol, že platforma sa „rýchlo stane platformou typu Cameo“, čo používateľom umožní zbierať odmeny za privilégiá, ako je napríklad posielanie tweetu priamo z účtu influencera. 

Yug Cohler pre spoločnosť Coindesk povedal: „Je vzrušujúce vidieť, ako aplikácie typu Friend.tech prinášajú nový rozmer sociálnych médií na blockchain Base. Myslím si, že inovácie a decentralizácia v tomto priestore sú kritické a rozhodne som zvedavý, aké nové funkcie zavedie Friend.tech v budúcnosti"

Táto popularita však so sebou prináša aj viaceré riziká. Hneď v prvý deň aplikácia zaznamenala výpadky siete v dôsledku prílevu nových používateľov. Mnoho používateľov sa sťažovalo na oneskorené načítavanie, výpadky a zlyhávania aplikácie. Hoci Friend.tech zaznamenal exponenciálny rast za 24 hodín od svojho spustenia, tak ohľadom tohto projektu existuje niekoľko varovných signálov, pokiaľ ide o jeho pôvod, plán rozvoja projektu a ochrany osobných údajov.

Odkiaľ sa vzal Friend.tech? V Cohlerovom tweete sa uvádza, že za aplikáciou Friend.tech stojí ako zakladateľ pseudonymný vývojár Racer. Racer predtým vytvoril decentralizovanú autonómnu organizáciu s názvom TweetDAO, ktorá umožnila používanie svojho účtu na Twitteri držaním tzv. „TweetDAO Egg“ - čiže svojho natívneho nezastupiteľného tokenu (NFT).

Cohler uviedol: „Projekt sa stal virálnym predtým, ako sa v podstate stal funkčným. Bol to jeden z prvých prienikov Racera do decentralizovaných sociálnych médií."

Hlavný Twitter účet tejto DAO bol neskôr zastavený a ich webová stránka, ktorá bola prepojená na stránky NFT platformy OpenSea tiež zmizla. Existuje však iná webová stránka, ktorá je stále k tejto DAO pripojená a je aktívna, pričom vyzýva používateľov, aby pripojili svoje peňaženky k tweetovaniu z alternatívneho Twitter účtu, ktorý má len niekoľko príspevkov od augusta 2022.

Po vyprchaní humbuku okolo TweetDAO sa Racer vrátil s ďalšou decentralizovanou sociálnou platformou. Spolu s pseudonymným spoluzakladateľom, ktorý si hovorí Shrimp alebo Shrimppepe vytvorili Stealcam, sociálnu platformu Web3, ktorá používateľom umožňuje raziť obrázky ako NFT a „ukradnúť“ ich (teda kúpiť) za ETH tokeny. Najväčšou srandou tohto všetkého je, že „takto zakúpené“ NFT obrázky neboli až do zaplatenia viditeľné. Čiže sa kupovala „mačka vo vreci“. V máji sa však vývojári rozhodli premenovať Stealcam na Friend.tech, aby rozšírili svoje publikum o Web3 influencerov a tvorcov, ktorí chcú speňažiť svoj obsah. Podľa spoločnosti Decrypt zárobky tvorcov v Stealcam výrazne klesli, pričom poprední influenceri zaznamenali malú návratnosť svojho kedysi prekvitajúceho obsahu.

Shrimp a Racer povedali pre spoločnosť Decrypt, že Friend.tech sa má spustiť o „dva až štyri týždne“. Poznamenali tiež, že platforma sa nasadí na platformu „Arbitrum“, ktorá beží na druhej vrstve siete Ethereum. Upozornili používateľov, aby sledovali link „@tryfriendtech“ na Twitteri, čo je účet, ktorý však už neexistuje. Takmer o tri mesiace neskôr bola na blockchaine „Base“ spustená aplikácia Friend.tech.

Infuenceri kryptomien, ktorí sa hrnú na platformu Friend.tech zaznamenávajú postupne návratnosť zdieľania svojho obsahu od svojich sledujúcich (angl. followers). Niektorí však vyjadrili obavy ohľadom toho, ako vlastne celý model platformy funguje, a ako je chránené súkromie používateľov.

Laurence Day, decentralizovaný finančný expert a poradca protokolu Euler Finance, zverejnil Tweet s modelom oceňovania pre influencerov Friend.tech. Podľa modelu ide o jednoduchú štruktúru ponuky a dopytu. Keď užívateľ predáva viac zdieľaní svojho obsahu, tak sa jeho cena kvadraticky zvyšuje.

Andy Chorlian, zakladateľ frakcionovanej NFT obchodnej platformy Tessera, sa vo štvrtok pripojil k aplikácii Friend.tech a vo svojom tweete uviedol: „Nikdy som nevedel, že „priateľstvo“ je také cenné," a následne zdieľal ocenenie svojho profilu, ktoré vyskočilo na 47,4 ETH, čo je takmer 88.000 dolárov. Neskôr však uviedol a objasnil, že toto číslo v skutočnosti bolo chybné. Chorlian pre CoinDesk uviedol, že odkedy sa pripojil na Friend.tech, tak zarobil približne 1.000 dolárov. Chorlian sa ďalej vyjadril, že „tím Friend.tech jednoducho vie, ako robiť veci, ktoré sa „krypto tweeteru“ budú páčiť.“  Okrem nákupu a predaja zdieľaní obsahu však vyjadril obavy ohľadom toho, že akým spôsobom budú osobné údaje používateľov kontrolované, používané a uložené na platforme Friend.tech.

Pre väčšinu technicky zdatných používateľov bolo zrejmé, že Twitter adresy a vkladové účtovné adresy môžu byť prepojené," povedal pre Coindesk používateľ twitter účtu s menom „@AlexSmirnov“. Smirnov uviedol: "Myslím si, že Friend.tech by to mali urobiť jasnejšie a upozorniť používateľov, že ich depozitná adresa bude verejná a bude sledovaná a spojená aj s ich profilom na Twitteri“.

Desktopová stránka Friend.tech v súčasnosti smeruje používateľov k tomu, aby na stiahnutie použili  svoje mobilné zariadenia. Stránka Friend.tech má veľmi málo informácií o projekte, o vývojovej mape projektu, zakladateľoch alebo akejkoľvek bielej knihe projektu (angl. White paper). Toto sú údaje, ktoré všetky renomované projekty pri svojom spustení bez problémov ukážu a zdieľajú s kýmkoľvek.  Na stránke Friend.tech však je možné nájsť výzvu, ktorá používateľov vyzýva k tomu, aby si prečítali jej zásady ochrany osobných údajov.

Po kliknutí na odkaz však vyskakovacie okno smutne oznamuje používateľom, že ešte nie je k dispozícii a zásady ochrany osobných údajov budú „čoskoro zverejnené“. Neexistuje ani možnosť prečítať si zásady ochrany osobných údajov na mobile pred inštaláciou aplikácie z Friends.tech. Na mobilných zariadeniach stránka tiež núti používateľov, aby si nainštalovali aplikáciu na svoju domovskú obrazovku, čím požadujú niektoré z najcennejších telefónnych informácií.

Neexistencia akýchkoľvek zásad ochrany osobných údajov používateľov smeruje k tomu, že používatelia nemajú ani potuchy, kam môžu ich osobné údaje smerovať alebo za akým účelom sa spracovávajú.

Ak však predsa len uvažujete o pripojení sa k aplikácii Friend.tech, tak je dobré vnímať minimálne preventívne opatrenia ako napríklad použitie anonymného e-mailu vytvoreného len pre tento účel, financujte svoju peňaženku z novo vytvorenej peňaženky, na ktorú si posielate financie z CEX burzy a zároveň sa obrňte trpezlivosťou, ak aplikácia Friend.tech dobre nefunguje, alebo mrzne pri veľkom zaťažení siete.

Vždy, keď nová aplikácia Web3 ponúka veľké výnosy a zapojenie komunity, je pre influencerov ťažké odolať a držať sa stranou. Je však veľmi dôležité analyzovať pôvod projektu a pochopiť, aké sú jeho ciele. Friend.tech je na týchto frontoch dosť nejasným projektom, čo by malo používateľov prinútiť minimálne pochybovať o dlhodobej životaschopnosti tohto projektu a užívatelia by mali zvážiť aj možnú stratu peňazí vloženú do takéhoto polovičatého projektu. Používatelia by mali brať do úvahy potenciálne riziká, s ktorými sa stretávajú, najmä ak sa platforma neustále rozširuje, jej zakladatelia prichádzajú z dvoch predtým neúspešných projektov, projekt má nedostatočnú transparentnosť a nie je jasná ochrana osobných údajov používateľov.

Projekt Friend.tech umožňuje používateľom vyplácať svoje zisky prostredníctvom ich aplikácie. Má tlačidlo „vyplatiť ETH“ (angl. withdraw ETH), ktoré tvorcom obsahu (influencerom) umožňuje vyberať a posielať si kryptomeny späť do svojich peňaženiek. Zatiaľ to vypadá na jedinú uspokojivú funkciu aplikácie Friend.tech. Používatelia aplikácie Friend.tech si tiež môžu všimnúť sivú ikonu, ktorá sa nachádza v rohu aplikácie, pričom sa špekuluje, že tento projekt čoskoro bude rozdávať svoje novo vyrazené tokeny svojim používateľom. Friend.tech však zatiaľ nič ohľadom možných tokenov nepotvrdil a keďže projektu chýba vývojová mapa a „white paper“, tak je to minimálne otázne. Nie je teda namieste niečo také predpokladať, aj keď sa nájde určite veľké množstvo špekulantov. V každom prípade pred akýmkoľvek vstupom do projektu si urobte vlastný prieskum, a to neplatí len pre novo vznikajúce Web3 projekty, ale rovnako tak aj pre celý širší krypto trh.

Z nášho pohľadu množstvo nejasností a otázok, chýbajúci plán rozvoja projektu, chýbajúci white paper vyvolávajú varovné signály, ktoré by mali byť každým používateľom kriticky preskúmané. Tieto fakty sa časom neustále menia. Friend.tech tak v konečnom dôsledku nemusí byť až tak priateľská aplikácia, ako to vyplýva z jej názvu.

 

 

Zdroj: Decrypt, Coindesk, Twitter, Dune Analytics