„Not Your Keys, Not Your Crypto“ – viac ako 80.000 BTC odišlo z centralizovaných búrz

Finančné otrasy spôsobené krízou likvidity kryptomenovej burzy FTX viedli k tomu, že investori hromadne presunuli svoje bitcoiny (BTC) z peňaženiek centralizovaných búrz (CEX - Centralized Exchange) na svoje súkromné peňaženky. Investori tak aktuálne strácajú dôveru v centralizované burzy a ich pozornosť sa sústredí na ich spoľahlivosť. J.A. Maartun, komunitný manažér analytickej platformy CryptoQuant, zdieľal príspevok, v ktorom poukazuje na hromadné výbery z búrz v duchu starého príslovia „Not Your Keys, Not Your Crypto“ („Keď nedržíš kľúče od svojej peňaženky, tak nevlastníš kryptomeny.“) Za posledných 24 hodín tak z centralizovaných búrz bolo presunutých na súkromné bezpečné peňaženky viac ako 80.000 BTC. Podľa odborníka tieto výbery poukázali nato, že „ľudia strácajú dôveru v centralizované spoločnosti“ a vzhľadom na neporiadok, ktorý krypto komunita zažila v posledných dňoch v súvislosti s krypto burzou FTX je teraz ten správny čas prehodnotiť spôsob, že kde a ako ľudia svoje kryptomeny držia a či sa k svojmu majetku správajú bezpečne.

Analytické údaje tiež poukazujú nato, že bitcoinové veľryby, ktoré držia 1.000 až 10.000 BTC, predali za posledné dva týždne približne 140.000 BTC v hodnote približne 2,25 miliardy dolárov. Situácia okolo burzy FTX tiež „vystrašila“ bitcoinových ťažiarov a prinútila ich odpredať časti svojich bitcoinov, aby tak znížili prípadný finančný stres, ktorý pokles cien spôsobil. Podľa on-chain analytických údajov za posledné dva dni tak klesli bitcoinové rezervy ťažiarov o približne 3.000 BTC, čo je hodnota približne 48 miliónov dolárov.

Podľa Ryana Watkinsona, zakladateľa hedžového fondu Pangea Fund Management zameraného na kryptomeny, kolaps FTX opätovne potvrdil potrebu posunúť sa preč od nepriehľadných centralizovaných systémov a nastal čas, aby sa decentralizované financie (DeFi) postavili do čela a zabránili tak rôznym centralizovaným subjektom skrývať ich insolvenciu a neumožnili im tak spreneverovať finančné prostriedky vkladateľov.