Non-custodial bitcoinové peňaženky nemožno zakázať

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžu regulátori obmedziť používanie Non-custodial peňaženiek, ale neexistuje spôsob, ako to úplne zakázať, povedal finančný riaditeľ SatoshiLabs. „Non-custodial wallet“  je voľne preložené, ako nedepozitná peňaženka, alebo tiež peňaženka, na ktorú nemá dosah tretia osoba, ktorej správu nad svojimi aktívami by sme zverili, ako napríklad burze, zmenárni, banke a pod.

Štepán Uherík, finančný riaditeľ spoločnosti SatoshiLabs, ktorá stojí za hardvérovou peňaženkou Trezor, je presvedčený, že je veľmi nepravdepodobné, že by sa vládam na celom svete jedného dňa podarilo zakázať používanie Non-custodial peňaženiek.

Vo vyjadrení pre Cointelegraph uviedol: „Je veľmi nepravdepodobné, že by všetky krajiny zakázali Non-custodial peňaženky, alebo akýkoľvek iný aspekt bitcoinovej peer-to-peer siete“.

Uherík tiež uviedol, že potenciálne snahy zakázať Non-custodial peňaženky budú pravdepodobne podobné, ako keď sa v minulosti pokúšali niektoré krajiny zakazovať veci, ako je kryptografia alebo torrenty. Napriek zákazom prijímanie týchto technológií pokračovalo v nezmenšenej miere a v určitom zmysle sú tieto pokusy vlád, zakázať určitú technológiu, dobrým marketingom pre túto technológiu.

Non-custodial peňaženky s kryptomenami, sú navrhnuté tak, aby používateľovi poskytli plnú kontrolu nad vlastnenými kryptomenami. Na rozdiel od Custodial peňaženiek odstraňujú Non-custodial peňaženky potrebu spoliehať sa na tretiu stranu, ktorá by mohla obnoviť, zmraziť alebo zabaviť kryptografické aktíva používateľa. Vďaka tomu je za uloženie súkromných kľúčov zodpovedný výlučne používateľ Non-custodial peňaženky.

Keďže Non-custodial peňaženky v podstate umožňujú používateľom „byť ich vlastnou bankou“, tak mnohí finanční regulátori a bankové inštitúcie sa začali obávať potenciálnych rizík spojených s týmito nástrojmi.

Začiatkom tohto týždňa bankové združenie v Rusku navrhlo kriminalizovať určité prípady použitia Non-custodial peňaženiek z dôvodu toho, že v prípade používania Non-custodial peňaženiek je zložité ich používateľom krypto aktíva zabaviť. Predtým výbor Európskeho parlamentu schválil regulačnú aktualizáciu, ktorá by mohla potenciálne narušiť schopnosť búrz narábať s Non-custodial krypto peňaženkami.

Vlády zjavne majú niekoľko spôsobov, ako obmedziť používanie Non-custodial peňaženiek, ale podľa finančného riaditeľa SatoshiLabs nie je možné ich úplne zakázať.

Vlády by sa mohli pokúsiť zakázať určité Non-custodial peňaženky prostredníctvom obchodov s mobilnými aplikáciami, prostredníctvom dodávateľov dominantných mobilných aplikácií Google alebo Apple. Takýto zákaz by sa dal ľahko uzákoniť, ale týkal by sa iba časti peňaženiek a pravdepodobne by motivoval používateľov, aby sa pozreli za hranice Google alebo Apple obchodov. Hardvérové ​​a desktopové peňaženky by to však vôbec neovplyvnilo.

Ako povedal riaditeľ spoločnosti SatoshiLabs, tak akékoľvek snahy zakázať Non-custodial peňaženky by tiež viedli k silnému odporu zo strany mimovládnych organizácií na ochranu spotrebiteľa, pretože takáto cenzúra „nemá miesto v civilizovaných krajinách“. Hardvérové ​​peňaženky s otvoreným zdrojovým kódom sú zároveň odolné voči akémukoľvek zákazu. Štepán Uherík v závere pre Cointelegraph povedal: „Vlády môžu spomaliť prijatie bitcoinu, ale bitcoin nakoniec zvíťazí. Bitcoin je myšlienka, ktorej čas prišiel a nikto s tým už nemôže bojovať.“