Niektoré z vybraných DeFi projektov, ktoré si v roku 2021 zaslúžia našu pozornosť.

Nástup DeFi projektov v priebehu minulého roka nemožno nazvať inak ako kolosálny. Od svojho vzniku bol ich rast veľmi pomalý, avšak v minulom roku zaznamenali obrovský rast. V súčasnosti má trh DeFi projektov trhovú hodnotu 14 miliárd USD. Je teda celkom prirodzené, že sa zrodilo toľko nových DeFi projektov. Iste, niektoré z nich sa rozvinú a niektoré zaniknú. Poďme sa teda na niektoré z nich, ktoré môžu mať zaujímavý potenciál aj v roku 2021, v skratke pozrieť.

CLVA – je tzv. „user friendly“ protokol založený na DDM, ktorý vám môže pomôcť uložiť kryptomenu na Ethereum platforme. Vyznačuje sa jedinečným rozhraním, takže ho môže používať takmer každý. CLVA je 100% čistý protokol DeFi, kde nie je potrebná žiadna zmluva, podmienky – tj. vaše CLVA nebudú nikdy viazané nejakou termínovanou zmluvou alebo vkladovým obdobím. Vždy máte slobodu presúvať alebo posielať svoje CLVA kamkoľvek počas jednotlivých cyklov trvajúcich zvyčajne 14 dní. Môžete nakupovať a predávať CLVA bez akýchkoľvek sankcií. Clever (CLVA) si predstavte ako digitálny inteligentný spôsob uchovávania vášho bohatstva, pri ktorom sa platí výrazne vyšší úrok v porovnaní s dnes už zastaraným bankovým účtom, ktorý máte v bežnej banke. Vaša banka vám za držanie vašich peňazí neplatí takmer žiadny úrok. Ak teda uvažujete o niečom na dlhšiu dobu, tak tento model môže byť pre vás zaujímavý.

Chainlink – je vo svojej podstate typom decentralizovaného orákula. Zvyčajne teda funguje ako dátový kanál a vytvára spojenie medzi off-blockchainovými dátami (dáta z reálneho sveta) a blockchainovými platformami a ich digitálnymi dátami. Sieť môže ponúknuť spoľahlivý vstupný a výstupný systém odolný voči neoprávnenej manipulácii. Takýmto spôsobom ním môžete získať akékoľvek decentralizované informácie. Na získanie údajov však budete musieť použiť tokeny LINK. Čím vyšší je počet tokenov LINK daný uzol obsahuje, tým vyššiu reputáciu a populárnejší bude.

KAVA – na rozdiel od dvoch vyššie spomenutých projektov je KAVA decentralizovaný pôžičkový modul novej generácie. Je veľmi flexibilný a môže sa prepínať medzi rôznymi kryptomenami (krížovými reťazcami kryptomeny). Preto s ním môžete vymieňať rôzne kryptomeny, ktoré sú k dispozícii v rôznych blockchainových sieťach. Výmenná aplikácia je známa ako „Switch“. Je veľmi rýchla a svižná. Výmenu ním teda je možné vykonať za pár sekúnd. Okrem výmeny KAVA umožňuje aj požičiavanie kryptomien na krátky čas.  

Yearn Finance – ako už napovedá názov, tak Yearn Finance vykonáva zložité úlohy, ako je automatizované vytváranie trhu a agregovanú likviditu medzi rôznymi platformami DeFi. Poskytuje užívateľom pokročilý mechanizmus zarábania, ktorý im umožňuje vykonávať starostlivé a precízne operácie. Yearn Finance tiež ponúka ľahký prístup k rozmanitej škále investičných stratégií pre každého. Ak v ňom držíte peniaze $ YFI, môžete zarobiť fixné percento peňazí vyprodukovaných ostatnými používateľmi služby. Celkový zárobok závisí od vygenerovaného súčtu meny.

Záver.

Miera a predstava adopcie DeFi v podstate ešte stále nie na konci a má pred sebou dlhú cestu. Mnoho ľudí stále žije v „minulosti“ a používa tradičné metódy, na ktoré je zvyknutý niekoľko rokov, či desaťročí. So vznikom nových, decentralizovaných a diverzifikovaných projektov sa však budúcnosť javí veľmi jasne. Dúfame, že v najbližšej dobe získajú DeFi projekty zaslúžené množstvo pozornosti, záujmu a popularity, ktoré si zaslúžia.