NFT projekty, ktoré stoja za sledovanie v roku 2021

NFT (non-fungible token) – takzvané nezastupiteľné tokeny sú tokeny založené na sieti Etherum a sú zvyčajne vydávané za účelom reprezentácie nejakého digitálneho umeleckého diela. Tieto tokeny sú jedinečné v tom, že každý z nich má špeciálne vlastnosti a nemožno ich vymeniť. K spusteniu NFT projektov došlo v roku 2017 a odvtedy sa svet NFT nesmierne rozrástol.

Tieto digitálne aktíva sa zameriavajú na vytváranie digitálneho vlastníctva u produktov a zároveň poskytujú interoperabilitu na viacerých platformách. Sú bežné v umeleckom a hernom priemysle. Vďaka rastu Etherea a prijatiu kryptomien rôznymi inštitúciami a veľkými spoločnosťami, je dobré vedieť , že ktoré NFT projekty môžu v roku 2021 zažiariť.

Rarible

Rarible je platforma založená na blockchaine Ethereum pre NFT. Platforma pomáha používateľom vytvárať, rýchlo obchodovať a zbierať digitálne produkty zabezpečené blockchainom. Táto platforma je domovom tisícky umeleckých diel, od viac než 20 tisíc tvorcov a zberateľov. Jeho tokenom je $ Rari.

Platforma je riadená komunitou a má jedinečné funkcie, ako sú flexibilné licenčné poplatky, odmeny Rari, aukčné funkcie, odomykateľné položky a mnoho ďalších. Platforma je užívateľsky veľmi príjemná. Používatelia môžu ľahko vytvárať jednotlivé zbierky, nastavovať vlastnosti zbierok, uvádzať detaily, nastavovať honoráre, umožňujú získavanie odmien a podobne.

Falcon

Projekt Falcon je v podstate celým ekosystémom, ktorý beží na dvoch blockchainových sieťach súčasne a obsahuje tri „obchodné reťazce“. Prvým reťazcom je ERC-20 (FNT), ktorý je pohodlný a známy všetkým - ako používateľom aj vývojárom. Druhým reťazcom je NFT (Voucher), za ktorého uloženie získate v tokenoch FNT garantovaný zisk, ktorý dosahuje až 40% ročne. Tretím reťazcom je coin (FNC), ktorý voliteľne umožňuje vykonávanie anonymných transakcií.

Projekt Falcon navyše poskytuje riešenie pre dôkaz o vlastníctve zbierkových predmetov za použitia NFT certifikátov. Účelom tejto platformy je vstúpiť do zberateľského priemyslu vzácnych predmetov.

V každom produkte je vložený jedinečný QR kód a pri naskenovaní sa produkt uloží do blockchainu. Keďže NFT predstavuje vlastníctvo k produktom, môže si tak každý vlastník nárokovať svoje vzácne zberateľské predmety, ktorých certifikácia je uložená v blockchaine.

Async Network

Async art, je blockchain založený s cieľom zbierania a obchodovania s digitálnym umením a iným programovateľným umením. Na trh bol uvedený vo februári 2020. Platforma poskytuje a uľahčuje vývoj digitálneho umenia vrátane spätnej väzby od majiteľov. V tejto sieti môžu používatelia rýchlo a bezpečne kúpiť tzv. „masters“ a „layers“. „Layers“ sú komponenty (predlohy) tvoriace „masters“. „Masters“ je umelecké dielo edície. Ovládaním „layers“ zberatelia môžu ovplyvňovať diela umelcov.

Platforma je užívateľsky príjemná a všetko je dobre zobrazené na domovskej stránke. Podľa webovej stránky Async, platforma obsahuje objem ponúk za 5 miliónov dolárov a celkové tržby umelcov sú cez 1 milión dolárov.

ADOR

ADOR je ďalšou z NFT platforiem, ktorú by bolo dobré v roku 2021 sledovať. Jeho natívny token je $ADOR. Tento token pomáha udržiavať dokonalý priebeh vecí v projektoch ADOR.

ADOR sa zameriava na „Human Expression & Media Experiences“ s jedinečnými nástrojmi a umožňuje používateľom zarábať na ich obsahu v reálnom čase. Poskytuje svojim používateľom príležitosti zarobiť si aj z ďalších možností, ako sú napríklad staking, yield farming, mesačné odmeny (rewards), bezplatné exkluzívne NFT tokeny a pod.

Medzi tvorcov patria rôzni umelci, hudobníci, vplyvní influenceri a celebrity, ktorí chcú mať úžitok ako zo svojho starého tak aj nového obsahu. Platforma má užívateľsky prívetivé prostredie a umožňuje priame pripojenie peňaženky web3 (ako napr. MetaMask). ADOR má rozsiahle plány, ktoré budú zahŕňať napríklad konzultácie, vytváranie virtuálnych pozemkov, streamovacie služby a vzdelávacie nástroje. ADOR si tak pripravuje pôdu na to, aby bol špičkovým „hráčom“ v priemysle METAVERSE.

METAVERSE je v jednoduchosti možné definovať ako zdieľaný virtuálny priestor, ktorý vznikol konvergenciou fyzickej reality. Môžeme ho nazvať aj ako zrkadlovým svetom napríklad s obsahom 3D virtuálnych priestorov, „živých máp“ a podobne.  

SuperRare

SuperRare je ďalšou perfektnou platformou na NFT trhu. Táto platforma umožňuje používateľom zhromažďovať a z dlhodobého hľadiska obchodovať s jedinečnými formami digitálnych umeleckých diel. Funguje ako sieť pre digitálne umenie. Sieť zaisťuje, že všetky jej zberateľské predmety sú autenticky vytvárané umelcami v sieti a nakoniec tokenizované. Vzácne umenie je zabezpečené blockchainom a tým je teda chránené, autentické a preukázateľne jasné.

Poplatky za obchodovanie v tejto platforme sú vo výške 3% a sú platené kupujúcim. Ethereum je hlavnou menou pre platby v sieti SuperRare. Proces registrácie je jednoduchý a vyžaduje, aby používateľ prepojil platformu so svojou Etherum peňaženkou.

CryptoPunks od spoločnosti Larvalabs

Cryptopunks, bol uvedený na trh v roku 2017 ako prvý projekt NFT. Jeho zberateľská platforma navrhnutá spoločnosťou Larvalabs je postavená na blockchaine Ethereum. V súčasnosti obsahuje asi 10 tisíc zberateľských postáv – nazývaných ako „pankáči“.

Jedná sa o umelecké obrázky s rozmermi 24 x 24 pixelov, ktoré vyzerajú ako pankáči, osoby, opice alebo mimozemšťania. Získať pankáča je pomerne ľahké. Stačí mať k platforme pripojenú svoju peňaženku MetaMask a požadované množstvo kryptomeny Ethereum.

Aj keď NFT existujú už viac ako tri roky, tak stále zaostávajú za ostatnými kryptomenami ako sú ERC-20 tokeny, stablecoiny, či iné altcoiny, a to najmä pokiaľ ide o prijatie. Svet NFT však rastie veľmi rýchlo.  Platformy ako Adors, SuperRare, Rarible, Async a CryptoPunks sa väčšinou zameriavajú na umenie a zberateľské predmety a prijatie týchto platforiem sa zvyšuje. Falcon bude tiež pravdepodobne veľmi prosperujúcou platformou v oblasti poskytovania digitálnych certifikátov a NFT tokenov. Digitálne certifikáty budú určitou formou nemenného dokladu o vlastníctve.