New York spúšťa „očkovacie pasy“ založené na blockchaine

Guvernér štátu New York Andrew Cuomo ohlásil zavedenie očkovacieho pasu využívajúceho blockchain. Digitálny očkovací pas, nazývaný Excelsior Pass, sa bude používať v štáte New York.

Podľa oficiálneho oznámenia bude pas bezplatným, bezpečným a dobrovoľným spôsobom zdieľania informácií o očkovaní proti COVID-19 alebo informácii o negatívnom výsledku testu COVID-19 v súlade s pokynmi a nariadeniami štátu New York. Pas Excelsior bude možné použiť napríklad za účelom „umožnenia vstupu“ na športové štadióny, svadobné hostiny alebo na iné spoločenské akcie, či udalosti, ktoré sú v súčasnosti limitované počtom účastníkov.

Excelsior Pass bude potvrdením o očkovaní alebo o negatívnom teste COVID-19 jednotlivca prostredníctvom dôverného, vedecky overeného a zabezpečeného prenosu údajov v súlade s právnymi predpismi štátu New York.

Andrew Cuomo dúfa, že Excelsior Pass môže pomôcť Newyorčanom vrátiť sa do „normálneho“ života pri zachovaní adekvátnych bezpečnostných opatrení. Cuomo v oficiálnom vyhlásení uviedol: „Otázka výberu, či verejné zdravie alebo ekonomika nie je správna. Správna odpoveď musí ponúkať oboje a nie len jednu možnosť.“