New York Digital Investment Group podala žiadosť u SEC o Bitcoinový ETF

Spoločnosť New York Digital Investment Group (NYDIG), podala žiadosť u Americkej komisie pre cenné papiere (SEC) o Bitcoinový fond obchodovaný na burze (ETF - exchange traded fund).

Bitcoinové ETF zatiaľ neexistujú. Dalo by sa to pripísať neregulovanej povahe trhu s kryptomenami. SEC si dobre uvedomuje, že to umožňuje investorom s veľkými podielmi manipulovať s trhom. 

Preto je SEC veľmi prísny pokiaľ ide o bitcoinové ETF a za posledných pár rokov odmietol niekoľko fondov. Takmer 10 firiem podalo žiadosť o dlho očakávaný produkt postavený na bitcoine, no ETF súhlas sa im zatiaľ nepodarilo získať.

Najnovšie prihlášku podala spoločnosť NYDIG, ktorá dúfa, že rok 2021 by mohol byť konečne rokom, kedy SEC schváli prvý takýto ETF.

Táto správa prichádza po tom, čo investičná spoločnosť VanEck so sídlom v New Yorku podala žiadosť o spustenie obchodovania bitcoinového ETF na burze CBOE BZX.

Okrem týchto dvoch spoločností podala v januári tohto roku žiadosť aj spoločnosť Valkyrie Digital Assets, ktorá tiež  podala žiadosť o bitcoinový ETF.

Bitcoinový fond Valkyrie by bol kótovaný na Newyorskej burze cenných papierov (NYSE) a spoločnosť Coinbase Custody Trust Company, LLC by slúžila ako uschovávateľ navrhovaného ETF.

Otázkou teda je, či sa bude rok 2021 líšiť od predchádzajúcich.

Regulačné orgány v USA doposiaľ opakovane potlačili pokusy o zavedenie Bitcoinových ETF z dôvodu možnej manipulácie a slabej likvidity.

Avšak s najnovšou zmenou vo vedení Komisie pre cenné papiere a burzy a niekoľkými kľúčovými inštitúciami, ktoré skočili do rozbehnutého bitcoinového vlaku, sa zdá, že nádej na prvý bitcoinový ETF v USA stúpa.

Ak bude ETF schválené, tak by to malo priniesť výhody pre všetkých aktívnych a pasívnych investorov a rovnako tak aj pre „hodlerov“.

Dopyt po bitcoinových ETF sa stále zvyšuje. Rovnako tak rastie dopyt po bitcoinoch a ostatných kryptoaktívach, čo vidieť napríklad na raketovom náraste hodnoty trustov Grayscale. Ďalším príkladom je nedávno otvorený fond Bitwise 10 Crypto Index Fund (ticker BITW). Hodnota fondu vzrástla na hodnotu viac ako 700 miliónov dolárov, hneď po jeho otvorení.