Negatívne nálady na kryptotrhu

Po správach o právnych sporoch zo SEC, do ktorých sú zapojené spoločnosti Binance, Coinbase a Ripple (XRP), sa na trhu s kryptomenami objavila zmes rôznych reakcií, pričom prevláda prevažne negatívny sentiment. .

Zverejnené údaje analytickej spoločnosti Santiment ukazujú, že aktuálny sentiment na trhu s kryptomenami dosiahol najnižší bod za veľmi dlhé obdobie. Kombinácia klesajúcich cien kryptomien a rastúcich obáv okolo súdnych sporov dvoch najväčších krypto búrz Binance a Coinbase posunula nálady obchodníkov na najnegatívnejšiu úroveň od krachu trhu spôsobeného pandémiou COVID-19 v marci r.2020. Najvyšší negatívny sentiment sa prejavil v súčasnosti na kryptomene Cardano (ADA), za ktorou nasledujú Ethereum (ETH), Bitcoin (BTC) a Binance Coin (BNB), Solana (SOL) a Polygon MATIC (MATIC).

Zaujímavé je, že Ripple (XRP) má aj vzhľadom na jej spor zo SEC aktuálne najmenej negatívny sentiment, ale zdá sa, že negatívnemu trendu sa ani Ripple nevyhne a postupne dobieha ostatné top kryptomeny.

Pri pohľade na celkovú trhovú kapitalizáciu je zrejmé, že napriek poklesu hodnoty rôznych kryptoaktív zostala celková trhová kapitalizácia kryptografického trhu nad hranicou 1 bilióna USD.

Podľa sedemdňového grafu trhovej kapitalizácie došlo k najvýraznejšiemu poklesu trhovej kapitalizácie kryptomien 14. júna, keď hodnota klesla z približne 1,058 bilióna USD na približne 1,023 bilióna USD. Podľa CoinMarketCap je aktuálna hodnota trhovej kapitalizácie 1,04 bilióna USD. Hoci sa súčasný pokles cien môže javiť ako vhodný moment na „nákup kryptomien pri ich cenovom poklese“ tak je dôležité zachovať opatrnosť. Ak by ceny naďalej nekontrolovateľne klesali, mohlo by to byť riskantné ako chytanie padajúceho noža.

Aktuálne ceny jednotlivých kryptomien podľa CoinMarketCap sú: Bicoin 25.562 USD, Ethereum 1.670 USD, Cardano 0,26 USD, Ripple 0,48 USD, Polkadot 4,39 USD, Polygon MATIC 0,59 USD, Binance Coin 239 USD. Od svojich najvyšších dosiahnutých hodnôt (ATH) sú teraz uvedené kryptomeny v poklese (zľave) od 60% do 92%.