Nedostatok čipov pre ťažobné zariadenia bitcoinov.

Ako oznámila agentúra Reuters, tak prebiehajúci vysoký dopyt po bitcoine a ťažbe bitcoinov spôsobuje kolaps z dôvodu nedostatku výrobných čipov pre ťažobné zariadenia. Výrobcovia zariadení na ťažbu bitcoinu hlásia nedostatok čipov, čo má za následok pozastavenie výroby finalizovania ťažobných zariadení.

Reuters, sa odvoláva na vyhlásenia rôznych vedúcich predstaviteľov tejto časti priemyslu.

Prvý, kto túto situáciu potvrdil, bol Alex Ao, viceprezident spoločnosti Innosilicon - jeden z hlavných poskytovateľov čipov pre ťažobného zariadenia.

Tento jav sa tu v takom meradle objavil po prvýkrát, ale je to klasická reakcia na trh. Výstižne to komentoval Gordon Chen, spoluzakladateľ správcu aktív kryptomenien a ťažiar GMR: „Ak ceny zlata vyskočia, tak potrebujete ďalšie lopaty“. Keď stúpnu ceny mlieka, tak chcete mať viac kráv.“

Uvedené vyhlásenia ohľadom nedostatku čipov potvrdil aj Lei Tong, výkonný riaditeľ finančných služieb spoločnosti Babel Finance, ktorá požičiava ťažiarom prostriedky na nákup nových ťažobných zariadení. Podľa Lei Tong je za najväčšími nákupmi severná Amerika, ktorá mala dokonca predbehnúť Čínu. Mnoho ťažobných spoločností dokonca objednáva s termínmi dodania na august až september 2021.  Pokiaľ ide o ceny nových ťažobných zariadení pre krypto, tie sa za posledný rok zdvojnásobili.

Na záver tiež pripomeňme nedávne oznámenie výkonného viceprezidenta a finančného riaditeľa spoločnosti NVIDIA, v ktorom sa uvádza, že ak sa dopyt po kryptotrhu bude naďalej zvyšovať, tak spoločnosť začne uvažovať o výrobe špecializovaných grafických kariet určených iba na ťažbu kryptomeny.