Nastupujúci britský premiér Rishi Sunak - priaznivec kryptomien

Novým lídrom šiestej najväčšej svetovej ekonomiky je bývalý minister financií a pevný podporovateľ kryptomien Rishi Sunak.

Rishi Sunak sa má stať predsedom vlády Spojeného kráľovstva v priebehu niekoľkých dní. Sunak na najvyšší vládny post nastupuje po tom, ako rezignovala po 45 dňoch v premiérskom kresle Liz Trussová. Sunak bol štátnym kancelárom alebo šéfom štátnej finančnej správy od začiatku roka 2020 do 5. júla, keď odstúpil počas škandálu, ktorý otriasol vládou Borisa Johnsona. Počas toho obdobia Sunak opakovane vyjadril svoju podporu kryptomenám. V apríli, keď Sunak hovoril o navrhovanej regulačnej reforme súvisiacej so stablecoinmi, povedal: „Mojou ambíciou je urobiť zo Spojeného kráľovstva globálne centrum pre technológiu kryptoaktív a opatrenia, ktoré sme načrtli pomôžu zabezpečiť, aby firmy mohli investovať, inovovať a rozširovať sa v tejto krajine. Súčasťou nášho plánu je zabezpečiť, aby odvetvie finančných služieb v Spojenom kráľovstve bolo vždy v popredí technológií a inovácií.“

V apríli Sunak tiež poveril Britskú kráľovskú mincovňu, aby do konca roka vydala nezameniteľný token (NFT) „ako symbol perspektívneho prístupu, ktorý je Spojené kráľovstvo odhodlané prijať“.

Rishi Sunak tiež dohliadal aj na vypracovanie návrhu zákona o finančných službách a trhoch, ktorý aktuálne prechádza parlamentom a sľubuje, že poskytne regulačný rámec pre stablecoiny a krypto aktíva.

Sunak sa zapísal do histórie z niekoľkých dôvodov. Vo veku 42 rokov je najmladším premiérom v modernej histórii Spojeného kráľovstva. David Cameron a Tony Blair mali 43 rokov, keď nastúpili do úradu. Sunak a jeho manželka majú spolu majetok v hodnote 730 miliónov libier (824 miliónov dolárov), čo z neho robí najbohatšieho britského premiéra, ktorý sa ujal úradu.