Napätie medzi USA a Čínou je kľúčom k budúcnosti svetovej rezervnej meny.

Analytickí stratégovia finančného gigantu JPMorgan vydali varovanie ohľadom de-dolarizácie a uviedli, že zvýšené geopolitické napätie medzi dvoma najväčšími ekonomikami posunie hrozbu de-dolarizácie na ďalšiu úroveň. Podľa vyjadrenia by ďalšia eskalácia napätia medzi USA a Čínou viedla k erózii trhového podielu dolára v globálnych rezervách a obchodných vyrovnaniach. Analytici tiež tvrdia, že rastúca konkurencia medzi mocnými národmi by mohla viesť k novej studenej vojne.

Vo vyjadrení, pre Bloomberg sa uvádza: „Ak sa napätie medzi Spojenými štátmi a Čínou zintenzívni tak dôjde k väčšej globálnej fragmentácii, čo pravdepodobne povedie k deglobalizácii obchodu a financií... Vo finančnej sfére by to mohlo viesť aj k de-dolarizácii."

Ďalším faktorom, ktorý by mohol ohroziť nadvládu dolára, sú politické otázky, ktoré podľa analytikov JPMorgan môžu vláde brániť v udržiavaní stabilnej ekonomiky počas finančnej krízy. Začiatkom tohto roka čelila vláda Spojených štátov hrozbe svojho prvého zlyhania, keď sa predstavitelia USA sporili kvôli dohode o navýšení dlhového stropu. V čase keď americkí politici bránili uzavretiu dohody o navýšení dlhového stropu, ktorá bola odklepnutá až na poslednú chvíľu, tak prezident Si Ťin-pching údajne prijal priaznivé zmeny pre čínsky  trh v snahe podporiť čínsku ekonomiku. Tieto čínske ekonomické reformy spolu s potenciálnym uvoľnením prísnych kapitálových kontrol by mohli mať vplyv a znížiť tak dominanciu dolára, tvrdia analytici.

Hoci trhoví stratégovia z JPMorgan upozorňujú na riziká de-dolarizácie tak poznamenávajú, že je veľmi nepravdepodobné, že by iná mena v nasledujúcom desaťročí zosadila americký dolár z jeho pozície svetovej rezervnej meny.