Nakúpi Apple bitcoiny?

Aktuálne sa na Crypto Twitteri šíria reči, že Apple čoskoro oznámi nákup bitcoinov v miliardách dolárov.

Galaxy Trading je jeden z mnohých, ktorí prinášajú túto fámu. Vo svojej správe tvrdia, že predpokladaná suma nákupu bude až  2,5 miliardy dolárov. Generálny riaditeľ spoločnosti ChainLeak, Joshuwa Roomsburg, k uvedenej správe dodal, že ak bude táto správa pravdivá, tak si pri tejto príležitosti kúpi na pamiatku iPhone. Správy ohľadom Apple a bitcoinu sa objavujú už dlhšiu dobu, ale zatiaľ žiadna nepotvrdila, že by Apple nakúpil bitcoiny alebo iné kryptomeny.

Keď začiatkom februára spoločnosť Tesla oznámila, že nakúpila bitcoiny v hodnote 1,5 miliardy dolárov, tak cena BTC za tento jeden deň vzrástla o 20%. Táto udalosť nakoniec spustila vzostupný trend, ktorý vyvrcholil v polovici apríla, keď bitcoin dosiahol svoj nový cenový vrchol na úrovni takmer 65.000 dolárov.

Očakáva sa, že podobný trend by mohol nastať, ak spoločnosť Apple naozaj oznámi, že nakúpila bitcoiny. Je však veľmi dôležité povedať, že nie každý tweet sa zakladá na pravde a mnoho z nich je naopak zavádzajúcich.

Generálny riaditeľ spoločnosti OnChain Capital, Ran Neuner, reagoval na tieto správy vyhlásením, že sa tak nestane, alebo aspoň nie tak skoro. Spoločnosť Apple si je totiž až príliš vedomá svojej značky a je nepravdepodobné, že by aktuálne urobili niečo tak „kontroverzné“. Bitcoin by bol podľa neho pre Apple v súčasnosti príliš rebelský krok.

Napriek tomu nedávne zvukové záznamy, ktoré sa dostali z Apple, vykresľujú Apple v pro-krypto svetle. Či to však bude priama investícia 2,5 miliardy dolárov, to je už úplne iná vec. V každom prípade však Apple dáva do sveta signály, že sa o krypto sféru zaujíma.

Koncom mája tohto roku spoločnosť Apple zverejnila, že do svojho tímu hľadá odborníkov zo sveta fintech vrátane kryptomien, ktorí by boli schopní realizovať rozvoj podnikania v oblasti „alternatívnych platieb“ vrátane kryptomien. Ešte v roku 2019 viceprezidentka Apple Pay, Jennifer Bailey, uviedla, že Apple si myslí, že kryptomeny sú zaujímavé a že ich so záujmom sledujú.

Mitch Steves , analytik kapitálových trhov RBC, odhaduje, že Apple by mohol z kryptomien vygenerovať až 40 miliárd dolárov implementáciou funkcií, ktoré budú podporovať platby a výmeny kryptomien prostredníctvom peňaženky Apple Pay.

Inštalovaná báza spoločnosti Apple je totiž obrovská. Ak by sme predpokladali, že by transakciu vykonalo iba 200 miliónov používateľov, tak je to o 6,66 krát viac, ako v prípade spoločnosti Square. Potenciálna príležitosť na zisk by presahovala 40 miliárd dolárov ročne, čo je 15%-ný prírastok, ktorý spadá do  top príležitostí.

Cena bitcoinu však na tieto správy podľa očakávaní nereagovala a aktuálne sa pohybuje na cenovej úrovni okolo 33.000 dolárov.