Najvyššou prioritou amerických regulačných orgánov je ochrana investorov

Nedávno vymenovaná americká ministerka financií Janet Yellen označila bitcoin za „vysoko špekulatívne aktívum“ a vo štvrtok vo svojom rozhovore pre CNBC poukázala na vysokú volatilitu tohto aktíva.

Na otázku, či kryptomeny ako Bitcoin potrebujú špeciálne regulačné prostredie, Yellen uviedla, že úrady sa zameriavajú na ochranu investorov a na zaistenie toho, aby sa kryptomeny nepoužívali pri trestnej činnosti. Ako povedala: "Myslím si, že je dôležité zabezpečiť, aby sa Bitcoin nepoužíval ako prostriedok na nezákonné transakcie a aby existovala ochrana investorov.“

Zároveň sa vyjadrila k obchodovaniu akcií spoločnosti GameStop. Uviedla, že to čo sa udialo prinieslo do sveta obchodovania úplne novú skúsenosť a dokonca to spôsobilo, aby sa k danému problému zišli najvyššie americké regulačné orgány.

Vo svojom vyjadrení pripustila, že regulačné orgány „musia podrobne skúmať, či sú obchodné postupy v súlade s ochranou investorov, spravodlivým a efektívnym trhom.“

Minulý mesiac SEC, ako reakciu na tieto udalosti, vydala list zameraný na „volatilitu určitých akcií“. V tomto vyhlásení sa komisia zaviazala, že „ochráni retailových investorov, ak skutočnosti preukážu nezákonnú alebo manipulatívnu obchodnú činnosť, ktorá je zakázaná federálnymi zákonmi o cenných papieroch“.

Yellen vo svojom vystúpení hovorila tiež o kryptomenách a dodala, že pre orgány, ktoré dohliadajú na priestor digitálnych aktív, je „dôležité“ zabezpečiť dodržiavanie regulačných povinností.

Americká ministerka financií bola v minulosti hlasnou kritičkou bitcoinu, no neskôr však uznala „potenciál“ kryptomien a ich vplyv na zlepšenie finančného systému.