Najväčšia krádež kryptomien.

Včera takmer všetky spravodajské inštitúcie informovali o najväčšom hackerskom útoku na oblasť decentralizovaných financií kryptomien. Hacker odcudzil viac než 600 miliónov dolárov. Po útoku na cross-chain protokol sa však situácia zmenila a hacker požiadal predstaviteľov siete Poly Network o zabezpečenie „multisig peňaženky“ s tým, že je ochotný vrátiť naspäť všetky tokeny v hodnote cez 600 miliónov USD. Poly Network následne zverejnila tri samostatné adresy peňaženiek, ktoré sú určené na vrátenie ukradnutých tokenov.

Hacker tvrdí, že chcel tým „ochrániť prostriedky“ a doposiaľ vrátil viac než 50% ukradnutých finančných prostriedkov, čo je majetok v hodnote približne 340 miliónov dolárov. Podľa posledného tweetu spoločnosti Poly Network hacker vrátil tokeny v hodnote 3,3 milióna USD na Ethereum, celkové odcudzené tokeny zo siete Binance Smart Chain v hodnote 256 miliónov USD a USD Coins v hodnote 1 milióna USD v blockchaine Polygon. Podľa záznamu Polygonscan na blockchaine Polygon hacker tiež vrátil aj USD coiny v hodnote okolo 84 miliónov dolárov. To znamená, že boli vrátené všetky USD odcudzené mince zo siete Polygon. Vrátené aktíva okrem USD Coins pozostávajú z Binance USD, Shiba Inu Coin a Fei, algoritmického stablecoinu pre decentralizované financie (DeFi). Majetok v hodnote okolo 269 miliónov USD zatiaľ na blockchain Ethereum vrátený nebol.

Či už chcel hacker poukázať na bezpečnostné medzery v DeFi sektore, alebo speňažiť ukradnuté kryptomeny sa možno nikdy nedozvieme. Ak sa však rozhodne všetky ukradnuté kryptomeny vrátiť, tak bude považovaný za „etického hackera“, ktorý poukázal na dôraz bezpečnosti v každej oblasti.

Dovey Wan, zakladateľ Primitive Crypto, tieto informácie tweetoval tvrdeniami, že hacker sa uchýlil k hackovaniu, aby odhalil zraniteľné miesta v sieti Poly. Hacker tiež odhalil ďalšie podrobnosti o vykonaní hackingu a uviedol, že sa pokúša „ochrániť svet“ a nemá v úmysle prať finančné prostriedky. Napriek tvrdeniam hackera o dobrom úmysle, bolo hackerom zasiahnutých niekoľko investorov, z ktorých niektorí prišli o značnú časť svojich úspor v kryptomenách.

CIO švajčiarskej finančnej spoločnosti Liti Capital, David Kay, vo vyhlásení poznamenal: „Hacking siete Poly Network poukazuje na veľkú vynaliezavosť hackerov a potrebu blockchainovej komunity posilniť a sprísniť pravidlá auditu pre ich protokoly. Kybernetická bezpečnosť musí byť komplexným a inkluzívnym procesom, ktorý chráni nielen protokoly, ale aj aktíva investorov. Bez intenzívneho zamerania sa na zlepšovanie našich protokolov sa podobné incidenty budú opakovať, čo v konečnom dôsledku môže znížiť celkovú dôveryhodnosť blockchainového priemyslu.“