Na trh s kryptomenami prídu nové triedy investorov.

Analytici Coinbase, vedení vedúcim inštitucionálneho výskumu Coinbase Davidom Duongom, uviedli, že ak budú schválené spotové bitcoinové ETF, tak na kryptotrh prídu nové triedy investorov. Coinbase vo svojej správe uviedla, že nové triedy investorov budú zahŕňať registrovaných investičných poradcov (RIA), penzijné fondy a inštitúcie, ktoré historicky nemali prístup k tejto triede aktív.

David Duong vo vyhlásení uviedol: „Príležitosť, ktorú poskytuje schválenie spotových bitcoinových ETF, bude potenciálne oveľa väčšia ako len umožnenie prístupu nového kapitálu na kryptotrh a to z dôvodu, že ETF zmiernia obmedzenia pre veľkých peňažných manažérov a inštitúcie na nákup a držanie BTC, čo zvýši likviditu a objavovanie kryptomien pre všetkých účastníkov trhu. Navyše, mať investičný nástroj, ktorý spĺňa kľúčové regulačné požiadavky a požiadavky na dodržiavanie predpisov, môže otvoriť dvere novým produktom, ktoré môžu rozšíriť prijatie kryptomien. Schválenie spotových ETF by mohlo z dlhodobého hľadiska pridať na kryptotrh celkovo miliardy dolárov a ETF by mohli položiť základ pre regulovanejšie prostredie, väčšiu účasť a materiálny rast dopytu po krypto a BTC.“

Analytici tiež nedávno uviedli, že svet má menej bezpečných alternatív v prostredí rastúceho geopolitického napätia a ekonomickej dysfunkcie a „príbeh spotových ETF“ vedie k väčšiemu zameraniu sa na Bitcoin v tomto prostredí neistoty. Okrem toho bankový sektor USA zostáva mimoriadne zraniteľný. Vďaka tomu je Bitcoin atraktívnejšia alternatíva k súčasnému finančnému systému.

Bitcoinové spotové ETF sa blížia k dátumu, kedy sa SEC musí rozhodnúť, či ich zamietne, prijme alebo odloží. SEC má čas do piatku 17. novembra pre Hashdex a Franklin Bitcoin ETF a do utorka 21. novembra pre produkt Global X Bitcoin Trust. Mnohí analytici si však naďalej myslia, že ku schváleniu bitcoinových spotových ETF dôjde až okolo 10. januára, a že SEC ich v novembri odloží. Samozrejme existuje aj možnosť, že SEC rozhodne úplne inak a a všetky žiadosti o bitcoinové spotové ETF zamietne.