Návrh daňového zákona USA pre digitálne aktíva sa stretol s vlnou kritiky.

Ministerstvo financií USA spolu s Internal Revenue Service (IRS) v piatok oznámilo nové navrhované pravidlá pre „brokerov“ (tj. pre brokerov, platformy obchodovania s kryptomenami, spracovateľov kryptoplatieb a poskytovateľov peňaženiek pre digitálne aktíva). Agentúra poznamenala, že navrhované nariadenie bude od týchto „brokerov“ tiež vyžadovať, aby hlásili určité typy predajov kryptomien a výmenných transakcií.

Ministerstvo financií vo vyhlásení uviedlo, že nové nariadenie je súčasťou úsilia o implementáciu zákona o investíciách do infraštruktúry v administratíve prezidenta Joea Bidena. Cieľom legislatívy, ktorá je známa aj ako „Bipartisan Infrastructure Law“, je zlepšiť infraštruktúru v Spojených štátoch a vytvoriť nové pracovné miesta.

Konkrétne sa jedná o 282-stranové navrhované nariadenie, ktoré je zamerané na boj proti daňovým únikom a zároveň má pomáhať daňovým poplatníkom, ktorí dodržiavajú pravidlá, určiť, koľko dlhujú a majú zaplatiť štátu na daniach pri predaji alebo výmene digitálnych aktív.

Ministerstvo financií USA vysvetľuje tieto kroky tým, že podľa súčasných zákonov daňoví poplatníci dlhujú a nezaplatili daň zo ziskov, pričom môžu mať nárok na odpočítanie strát z predaja digitálnych aktív, ale pre mnohých daňových poplatníkov je zložité a nákladné vypočítať zisky, určiť straty a daň, ktorú by mali zaplatiť. Tieto navrhované pravidlá vyžadujú od „brokerov“, aby poskytli daňovým poplatníkom nový formulár 1099-DA, ktorý im pomôže určiť, či a akú daň dlhujú a majú tiež pomôcť vyhnúť sa komplikovaným výpočtom alebo plateniu služieb za prípravu daňových priznaní z digitálnych aktív.

Ministerstvo financií ďalej vysvetlilo, že nové nariadenie pomôže nastaviť „brokerov“ v oblasti kryptografie rovnakým pravidlám daňového vykazovania, akým sa riadia obchodníci s cennými papiermi a inými finančnými nástrojmi. Tieto pravidlá „zosúlaďujú daňové vykazovanie digitálnych aktív s daňovým vykazovaním iných aktív“  uviedla agentúra ministerstva financií. Aby nariadenie mohlo pokračovať v nasadzovaní „nových pravidiel a regulácií“ tak do 30. októbra 2023 ministerstvo financií a IRS prijímajú verejné pripomienky k navrhovaným pravidlám.

Nové pravidlá však vyvolali vlnu kritiky zo strany viacerých politikov a krypto priemyselných aktérov. Vo vyhlásení zverejnenom v piatok Patric McHenry, predseda výboru pre finančné služby americkej Snemovne reprezentantov, poukázal na diery v návrhu a označil ho za „otvorenie ďalšieho frontu v prebiehajúcom útoku Bidenovej administratívy na ekosystém digitálnych aktív“.

McHenry uviedol: „Bidenova administratíva musí ukončiť svoje úsilie o zničenie ekosystému digitálnych aktív v USA a spolupracovať s Kongresom na konečnej podobe jasných pravidiel pre toto odvetvie. Teším sa na prácu s cieľom opraviť tieto zavádzajúce požiadavky a regulácie tak, aby bolo súkromie účastníkov trhu chránené a aby bolo zároveň zabezpečené, že nový ekosystém digitálnych aktív bude v USA prekvitať.“

Miller Whitehouse-Levine, generálny riaditeľ DeFi Education, vo svojom príspevku na Twitteri opísal návrh Bidenovej administratívy ako „mätúci“ a „sebapopierajúci“. Dodal, že pravidlá sa snažia nájsť neexistujúcich finančných sprostredkovateľov v kryptomenách.

Okrem toho Kristin Smith, generálna riaditeľka Blockchain Association, v komentári zverejnenom na Twitteri zdôraznila, že „je dôležité mať na pamäti, že kryptoekosystém je veľmi odlišný od ekosystému tradičných aktív, takže pravidlá musia byť prispôsobené tomu tak, aby nezachytávali a neničili nový ekosystém a ich účastníkov“. Kristin Smith však poukázala aj na druhú stranu tejto mince a to tak, že budúce pravidlá potenciálne môžu poskytnúť masám kryptoinvestorov jasnú cestu k podávaniu daňových priznaní, čím sa odstráni jedna z hlavných prekážok pre  jednoduché prijatie a zapojenie sa do ekosystémov digitálnych aktív. Kristin Smith uviedla: „Ak sa tieto pravidlá urobia správne, mohli by pomôcť poskytnúť každodenným používateľom kryptomien potrebné informácie na presné dodržiavanie daňových zákonov.“