Nákup bitcoinov bez KYC

Bitcoin je úžasný. Sú to zdravé peniaze bez povolenia, čo znamená, že žiadny sprostredkovateľ, ani vláda vám nemôže odoprieť prístup k vášmu zarobenému digitálnemu majetku, a ani vám zabrániť v jeho používaní. Výber bitcoinov a ich prevod do fiat peňazí (EUR, USD a pod.), ktoré ste si kúpili, ktoré sa vám zhodnotili vašim podstúpeným rizikom, štúdiom a znalosťami však častokrát nie je práve bez povolenia a rôzne štátne autority majú enormný záujem všetko o vašom majetku vedieť a časť vašich výnosov si vziať vo forme daní, alebo rôznych odvodov. Štát si túto skutočnosť „vynucuje“ rôznymi spôsobmi a tie postupne uzákoňuje. V tomto prípade sa jedná o zákony týkajúce sa tzv. Know Your Customer (KYC) – čiže poznaj svojho zákazníka. Predajcovia kryptomien (napr. burzy, zmenárne a pod.) si musia overiť, s kým obchodujú. Implementácia KYC sa líši od jurisdikcie, ale jedna vec je istá, zákon KYC je niečo, čo vám svojim spôsobom „kradne“ súkromie.

Ak si chcete vybrať svoj digitálny majetok, tak musíte s burzami a zmenárňami zdieľať mnoho svojich údajov. Sú to kompletné údaje o vašej adrese, telefónnom čísle, vaše selfie s vašim občianskym preukazom, číslo vášho sociálneho poistenia, alebo vodičský preukaz, skenovanie a rozpoznávanie vašej tváre pomocou vašich mobilných zariadení a podobne.

Burzy môžu byť hacknuté a dokonca ani mnohé fiat inštitúcie, ako banky, štátne spoločnosti a úrady nie sú bezpečné. Z tohto dôvodu môže byť zdieľanie vašich informácií nočnou morou. Dokonca, ak takéto vaše údaje uniknú, tak vám to môže pokaziť život.  

Najlepší spôsob, ako zabrániť úniku vašich údajov, je nezdieľať ich, aj keď je to v mnohých prípadoch ozaj ťažké, keďže spoločnosť a vlády to vyžadujú a chcú vedieť o vás všetko. Ale prečo by mal niekto vidieť vašu tvár, ak si kupujete slušné digitálne aktíva, alebo investujete? Existuje teda alternatíva bez KYC?

Jednou z možností bez KYC je využitie bitcoinmatov pre malé transakcie (na Slovensku do  999,-EUR). Prvý bitcoinový bankomat bol predstavený v roku 2013, tj. necelé štyri roky po vzniku Bitcoinu. Bitcoinmat je pohodlný, pretože ponúka rovnaký, alebo podobný spôsob, ako je na to človek zvyknutý zo štandardných bankomatov. Napriek tomu existujú dva hlavné rozdiely medzi štandardným bankovým bankomatom a bitcoinmatom.

Po prvé, za výber alebo nákup prostredníctvom bitcoinmatu zaplatíte relatívne väčší poplatok. Pri nákupe, alebo výbere zaplatíte podľa krajiny od 3% do 10%. Za väčšie súkromie sa jednoducho pripláca. Ak by ste nakupovali väčšie množstvo bitcoinov, tak ani bitcoinmaty už nie sú úplne bez KYC. Budete musieť zadať údaje aspoň z jedného dokladu. Avšak menšie transakcie sú bez KYC. Sieť bitcoinmatov nájdete na https://coinatmradar.com/bitcoin-atm-near-me/. Zaujímavé je, že zákony KYC sa v Európe značne líšia. Napríklad nemecká burza by mohla vyžadovať aj video-ID, zatiaľ čo naskenovanie jedného dokladu stačí napríklad na Slovensku, či vo Francúzsku. Malými transakciami denne teda môžete nakúpiť aj väčšie množstvo bitcoinov celkom bez KYC.

Ďalšou vcelku dobrou možnosťou je nákup bitcoinov prostredníctvom platformy https://relai.app/. Táto platforma musí dodržiavať švajčiarske predpisy KYC, ktoré sú zatiaľ veľmi laxné. Z dôvodu voľnému toku tovaru a služieb v Európe môžu Európania využívať platformu Relai, aj napriek tomu, že mnohé európske krajiny majú veľmi prísne KYC zákony. Legálne tak môžete kúpiť bitcoiny až za 900,-EUR denne bez zadávania akýchkoľvek osobných údajov okrem tých, ktoré zdieľa vaša banka v rámci bankového prevodu. Stačí si stiahnuť aplikáciu Relai (v Obchode Play alebo App Store), nastaviť aplikáciu, bezpečne uložiť svoje seedy a zadať číslo svojho bankového účtu IBAN. Relai vo vašom mene nakúpi bitcoiny, keď vám fiat peniaze dôjdu na vašu Relai bitcoinovú peňaženku. Poplatky sú na začiatku 2,5%, ale je možné ich znížiť opakovanými dennými nákupmi nad 100,-EUR na 1%. V tomto prípade však zanechávate za sebou jednu stopu a tou je prevod z vašej bitcoinovej adresy na váš bankový IBAN. Vládne agentúry sa v tomto prípade môžu k vám dostať formou súdneho príkazu. Podobne to je aj z niektorými ďalšími zmenárňami, ako napríklad s českou zmenárňou Anycoin, kde do určitej sumy je nákup bitcoinov tak isto bez KYC.

Ako teda kúpiť bitcoiny úplne anonymne, ak neberieme do úvahy nákup priamo od ťažiarov bitcoinov a platbu v hotovosti?  

Úplne bez KYC je Bisq, čiže decentralizovaná sieť pre nákup a predaj bitcoinov. Transakcie fiat peňazí na bitcoiny a naspäť sa vykonávajú „peer-to-peer“, čiže bez akéhokoľvek centrálneho orgánu. Je to celkom jedinečné, pretože vo svete fiat peňazí nič také neexistuje. Jednoducho pošlete niekomu fiat peniaze a on vám zašle bitcoiny. Bisq vám dokonca umožňuje nakupovať bitcoiny so skutočnou hotovosťou alebo darčekovými kartami Amazon.

Návod, ako na Bisq nájdete aj na https://kryptokava.sk/ v časti návody, kde je podrobný popis vrátane riešenia systému kontroly, mediácie a prípadnej arbitráže. Aj v prípade decentralizovanej siete Bisq existujú nevýhody. Bisq môže byť drahý v prípade porovnania poplatkov s centralizovanými burzami. Napriek tomu na Bisq máte možnosť si sami určiť, aký poplatok ste ochotný akceptovať. Všetko funguje na základe ponuky a dopytu. Bisq je veľmi sľubný projekt a rozhodne sa uberá správnym smerom. Celý systém je takzvane rovnocenný, takže neexistuje jediný bod zlyhania výmeny, ktorý by držal vaše peniaze. Bisq je protokol, ktorý umožňuje nakupovať a predávať kryptomeny bezpečne a súkromne mimo centralizované burzy.

Poslednou z možností, ako nakúpiť kryptomeny bez KYC je využiť niekoho ďalšieho. To znamená vekslovať. Jedná sa teda o nákup od nejakého vášho známeho, od priekupníka s kryptomenami (je ich možné nájsť napr. na https://localbitcoins.com/ ) alebo od niekoho z rôznych sociálnych sietí a skupín. V takomto prípade je potrebné si danú osobu preveriť a dôverovať jej. Tu však vzniká priestor aj na podvody. V každom prípade je to možnosť, ako nakúpiť BTC bez KYC. Potrebné je však byť dostatočne obozretný.

Možnosť, ako nakúpiť bitcoiny bez KYC teda existuje. Je teda na každom človeku zvlášť, čo preferuje. Či nemá problém so zdieľaním svojich osobných údajov, alebo mu zdieľanie osobných údajov prekáža a radšej preferuje svoje súkromie. V žiadnom prípade však neverte ponukám typu, „pošli mi 1 bitcoin a ja ti pošlem dvojnásobok“. Budte vždy obozretní – jedná sa predsa o vaše peniaze a váš majetok.