Nákup šálky kávy za Bitcoin pomocou kryptomenovej karty a zdanenie

Spoločnosť Visa, ktorá je partnerom spoločností Circle, BlockFi a Coinbase, v júli uviedla, že v prvých šiestich mesiacoch roku 2021 použili spotrebitelia na platby za tovar a služby po celom svete kryptomeny v hodnote viac ako 1 miliarda dolárov prostredníctvom svojich kryptomenových platobných kariet. Teraz v lete tiež spoločnosť MasterCard uvedie na trh kreditnú kartu v spolupráci s kryptoburzou Gemini. Pri každej transakcii však vzniká rozdiel medzi sumou, ktorú ste zaplatili za kryptomenu, keď ste ju nakupovali a trhovou hodnotou v čase, keď túto kryptomenu miniete zaplatením za tovar alebo služby. Nákladom je v takomto prípade suma, ktorú ste minuli na nákup kryptomeny. Rozdiel, ktorý v čase vzniká medzi nákupom kryptomeny a platbou kryptomeny za tovar, alebo služby podlieha dani z kapitálových výnosov.

Niektoré z najväčších spoločností pôsobiacich v oblasti kreditných kariet na svete sa preto pokúšajú uľahčiť spôsob míňania kryptomien a rovnako tak aj spôsob zarábania prostredníctvom kryptomien.  

Účtovníci a finanční poradcovia však tvrdia, že to má v sebe háčik. Tým háčikom je práve to, že keď zaplatíte pomocou kryptomenovej karty, tak v podstate sa „prihlasujete k zdaniteľnej povinnosti“.

Je teda potrebné si uvedomiť to, že kedykoľvek, keď miniete kryptomeny napríklad platbou za nákup šálky kávy alebo akéhokoľvek druhu spotrebného tovaru, tak sa spustí takzvaná „udalosť kapitálových ziskov" a to z toho dôvodu, že ak ste napríklad 1 BTC nakúpili pri cene 20.000 dolárov a minuli ste ho v súčasnosti, keď jeho hodnota je 45.000 dolárov, tak rozdiel tejto hodnoty medzi nákupom a minutím podlieha dani, nakoľko došlo ku kapitálovému výnosu. Jednoducho povedané vtedy ste dokázali za 1BTC nakúpiť tovar, alebo služby v hodnote 20.000 dolárov, ale teraz nakúpite tovar, alebo služby za ten istý Bitcoin v hodnote 45.000 dolárov. Sledovať a spravovať svoje kryptomeny pre potreby daňových účelov na krypto peňaženkách umožňuje napríklad SW od spoločnosti https://www.cointracker.io/.

Spoločnosti ako Visa, MasterCard a mnohé ďalšie ponúkajú ku svojim krypto kreditným kartám mnohé výhody, ako sú napríklad nulové ročné poplatky, odmeny z každej platby v kryptomenách až do výšky 4%, jednoduché prepínanie platieb medzi kryptomenami a fiat menami a podobne. Odmena vo výške 4% sa nemusí zdať veľa, avšak, keď si človek uvedomí, že keď hodnota kryptomien rastie, tak tie 4% majú v porovnaní s fiat odmenami úplne inú hodnotu. Rovnako tak to však platí aj pri poklese a preto sa človek v okamihu vie rozhodnúť, či za tovar alebo služby radšej zaplatí kryptomenami, alebo fiat peniazmi. Mnoho ľudí sa však zatiaľ o „daňovú bolesť hlavy“ nestará, pretože si myslia, že predsa svoje kryptomeny nepredávajú a preto nemusia platiť daň z kapitálových výnosov. Toto myslenie je však nesprávne.

Nákup kávy je teda „zdaniteľná udalosť“.

V USA vládna agentúra IRS (Internal Revenue Service), ktorá je zodpovedná za výber daní a správu zákona o príjmoch, zaobchádza s virtuálnymi menami, ako je napríklad Bitcoin, ako s majetkom, čo znamená, že kryptomeny sú zdaňované podobným spôsobom, ako akcie alebo výnosy z nehnuteľností. Kedykoľvek keď získate a následne predáte alebo vymeníte kryptomeny, je potrebné rozdiel zdaniť. Pri platbe prostredníctvom kryptomenovej karty sa teda predpokladá, že ste predali kryptomenu, čo má za následok daňovú udalosť.

Finančné úrady a vlády v zásade tvrdia, že ak si kúpite niečo za kryptomeny, je to, ako keby ste svoje kryptomeny predali, čo sa ničím nelíši od predaja akéhokoľvek iného majetku. IRS nezaujíma aká malá je daná platba, či transakcia, je jednoducho stále zdaniteľná. Neexistuje totiž žiadna minimálne stanovená suma pre kapitálové zisky, z ktorých by sa dane neplatili. V prípade mikro transakcií to platí rovnako, aj keď je veľmi nepravdepodobné, že by vás daňový úrad naháňal kvôli malým čiastkam, že nedodržiavate zákony tým, že ste pri kúpe kávy napríklad zarobili, keďže ste nedokázali sledovať vaše zisky pri mikro transakcii.

Odborníci vravia, že je zodpovednosťou každého subjektu vypočítať dane a viesť správne záznamy o svojich nákladoch a výnosoch. Riešením by bolo vytvorenie takzvanej výnimky „de minimis“ pre krypto transakcie. Výnimka „de minimis“ by znamenala, že stanovená suma, napríklad 200 dolárov, by bola z kapitálových ziskov založených na kryptomenách vyňatá z pravidiel vykazovania kapitálových ziskov.

Existuje však niekoľko medzier, ktorými sa relatívne dá vyhnúť plateniu daní z každej transakcie pri potiahnutí kryptomenovou kartou.

Niektoré karty sú napríklad viazané na držanie stablecoinov (stabilných mincí). Stablecoiny sú špecifickou podskupinou kryptomien, ktorých hodnota je viazaná na aktíva v reálnom svete, napríklad na fiat menu ako americký dolár, alebo na komoditu ako napríklad zlato. V takom prípade neexistuje žiadna daň z kapitálových výnosov, pretože sú viazané napríklad na spomenutý americký dolár.

Aj v tomto prípade môžu existovať denné výkyvy v hodnote pár drobných, ale tieto výkyvy sú bezvýznamné, pretože kurz má tendenciu sa vyrovnávať.  Môžu nastať dni, kedy miniete napríklad 0,98 USD a v iné dni miniete napríklad 1,02 USD. Na ročnej báze sa to v podstate vynuluje.

Krypto odmeny ponúkajú ďalší spôsob, ako zabrániť zdaňovaniu.

Ak totižto miniete kryptomeny niektorou z týchto krypto kariet  tak, môžete „zarobiť – dostať naspäť“ napríklad 4% v krypto odmene podľa vášho výberu. Tieto krypto odmeny majú potenciál mať ďaleko vyššiu hodnotu, ako odmena denominovaná vo fiat mene, ako je americký dolár. Väčšina odmeňovacích programov, ktoré sú založené na platbe kartami sa nezdaňuje,  pretože sa s nimi zaobchádza, ako so zľavami a zľavy vo všeobecnosti nie sú zdaňované, pretože sa považujú za zľavu z predajnej ceny čohokoľvek, čo kupujete.

Samozrejme tiež existuje možnosť, že transakcia bude predstavovať kapitálovú stratu, čo je opakom kapitálových výnosov. Tieto typy transakcií s krypto debetnými kartami by v skutočnosti mali mať za následok daňové odpisy.

Aj v takomto prípade je to opäť na používateľovi, aby si tieto straty spočítal. Musel by to spraviť rovnakým spôsobom, ako u kapitálových výnosov, kde by musel každú jednu transakciu kryptomenovej karty evidovať.

Mnohí odborníci pre CNBC uviedli, že v konečnom dôsledku sú skeptickí k tomu, či kryptomenová karta stojí za takúto potrebnú účtovnú akrobaciu a byrokraciu. Všetky údaje však ukazujú, že počet používateľov kryptomenových kariet rastie, keďže zhodnotenie voči fiat menám je neporovnateľné, dôvera v štandardné fiat peniaze klesá a uvoľnená menová politika reálne znehodnocuje hodnotu fiat peňazí a majetku. Pokiaľ chcú používatelia minimálne udržať hodnotu svojich peňazí, tak budú hľadať alternatívy a kryptomenové karty nimi sú.