Monero – sú „privátne mince“ mŕtve?

Binance, najväčšia obchodná burza kryptomien, nedávno oznámila plány na delistovanie kryptomeny Monero z burzy s platnosťou od 20. februára 2024. Hoci Binance neuviedla konkrétne dôvody, tak toto rozhodnutie vychádza z regulačnej obavy ohľadom „bezpečnosti používania“ mincí, ktoré majú svoju podstatu založenú na anonymite a ochrane súkromia ako Monero, čím by mohli byť  využívané na nelegálne transakcie. Z tohto dôvodu teraz mnoho investorov odchádza od súkromných mincí a hrnie sa do meme tokenov, ako napríklad GFOX (Galaxy Fox), ktorý je momentálne v predpredaji a je viacerými považovaný za jeden z najlepších meme tokenov.  Pre informáciu Galaxy Fox je play-to-earn platforma, ktorá obsahuje web3 runner hru, ktorá umožňuje hráčom zarábať tokeny GFOX v závislosti od úrovne ich výkonu. (Či sa Galaxy Fox  ukáže ako „výhra“ ukáže až čas, keďže podobných platforiem je mnoho.)
Binance však používateľom umožní vyberať svoje tokeny Monero až do 20. mája 2024.

Cena Monero (XMR) po oznámení odstránenia z Binance zaznamenala prepad k hranici 100 USD. Dôležitým faktorom, ktorý ovplyvnil rozhodnutie spoločnosti Binance zahodiť Monero a iné privátne mince založené na ochrane súkromia je to, že ich povaha nie je úplne v súlade s regulačnými normami SEC. Privátne mince zachovávajú identitu svojich používateľov neznámu, a preto podľa vyjadrenia SEC „nepomáhajú regulačným štandardom pri udržiavaní zdravého kryptoekosystému bez neetického správania“. Toto rozhodnutie spôsobilo, že mnohí držitelia XMR predali svoje tokeny a v dôsledku toho cena Monera klesla v priebehu 24 hodín takmer o 37%. Cena sa po prepade trochu zotavila a momentálne sa obchoduje okolo úrovne 123 USD, ale ekosystém mincí na ochranu súkromia dostal tvrdú ranu.

Táto správa vyvolala medzi odborníkmi obavy týkajúce sa budúcnosti Monera a iných podobných mincí na ochranu osobných údajov. Hoci nepovažujú mince na ochranu osobných údajov za mŕtve, tak zdôrazňujú, že kvôli niekoľkým regulačným normám, nie sú tieto tokeny momentálne s veľkou pravdepodobnosťou vhodné na investíciu a budú sa naďalej predávať.